Nyheter Försäkring

Här listar vi nyheter som handlar om försäkringsområdet.

2017

Rapporter om undantag från Solvens 2-rapportering och tillämpning av kapitaltillägg

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Eiopa, har publicerat två rapporter: om tillämpning av undantag och begränsningar från den regelbundna tillsynsrapporteringen (Solvens 2) och om tillämpning av kapitaltillägg av nationella tillsynsmyndigheter.

Årlig rapport om långfristiga garantier och aktiekursrisk

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Eiopa, har publicerat sin andra årsrapport om åtgärder inom långfristiga garantier och regler för aktiekursrisk.

Penningtvättsrapport med anvisningar

Nu finns den penningtvättsrapport som ska användas för den årliga rapporteringen från och med nästa år – med det innehåll och det utseende som rapporten kommer att få när det blir dags att rapportera.

Frågor och svar om rapportering av transaktioner till TRS 2

Nu finns frågor och svar om transaktionsrapporteringen till FI:s system TRS 2 enligt bestämmelserna i artikel 26 av EU:s förordning Mifir.

FI tillämpar riktlinjer för förvärv och ökningar av kvalificerade innehav

2017-12-19 | Eiopa Esma EBA

Finansinspektionen har meddelat de tre europeiska tillsynsmyndigheterna för finanssektorn att FI kommer att följa deras gemensamma riktlinjer för bedömning av förvärv och ökningar av kvalificerade innehav, med undantag för några få punkter i riktlinjerna.

Avstängning av valideringsregel

FI har identifierat felaktigheter i regel BV266_1-1. För att möjliggöra rapportering från och med referensdag den 31 december 2017 har FI stängt av regeln.

Slutsatser av FI:s kartläggning av personskaderegleringen

Utgången i personskadeärenden kan få stora konsekvenser för skadelidande. En del skadelidande saknar tilltro till skaderegleringen i försäkringsföretagen. Sett till alla förekommande personskador är det ändå ett förhållandevis litet antal klagomål på skaderegleringen.

Svenska tjänstepensionskassor klarar EU:s stresstest

De svenska tjänstepensionskassor som deltog i Eiopas stresstest klarade sig väl vid jämförelse med det europeiska genomsnittet. Både i utgångsläget och efter de genomförda stresstesterna.

Rapportera penningtvätt till FI

Den nya rapporteringen enligt penningtvättslagen ska göras i FI:s system för periodisk rapportering via webb. Systemet får en ny inloggnings- och behörighetslösning och kommer att ingå i FI:s rapporteringsportal.