Nyheter Försäkring

Här listar vi nyheter som handlar om försäkringsområdet.

2022

FI har beslutat om nya och ändrade föreskrifter

2022-12-28 | Fond Nyheter Marknad

Finansinspektionens styrelse beslutade den 16 december om nya föreskrifter om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP). De nya föreskrifterna ställer krav på kunskap och kompetens hos fysiska personer som ger råd om PEPP-produkter och på PEPP-sparinstituts tillsynsrapportering. Samtidigt ändras sju befintliga föreskrifter så att de får hänvisningar till bestämmelser i de nya PEPP-föreskrifterna.

Remissvar: Bättre konsekvensutredningar

2022-12-22 | Regler Remissvar Om FI

Finansinspektionen tillstyrker promemorians förslag. FI vill dock föreslå ett förtydligande av promemorians skrivningar om effektberäkningar.

Start för digitala ansökningar första kvartalet 2023

Från någon gång i februari eller mars 2023 kommer det att bli möjligt att börja ansöka om tillstånd från FI via en ny digital e-tjänst. Först ut är ledningsprövningar och ägarledningsprövningar. Senare kommer systemet breddas till fler slag av ansökningar.

FI kartlägger hur försäkrings- och tjänstepensionsföretagen integrerar hållbarhet i företagsstyrningen

För att kunna bedöma hur försäkrings- och tjänstepensionsföretagen integrerar hållbarhet i företagsstyrningen kommer FI att skicka ut en enkät till företagen i början av 2023. Enkäten följer upp delar av den enkät som skickades 2020. Genom att delvis ställa motsvarande frågor kan FI även följa hur företagens arbete har utvecklats.

Tjänstepensionsföretag har väsentlig exponering mot omställningsrisker visar nytt europeiskt stresstest

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) har publicerat resultaten av årets stresstest av europeiska tjänstepensionsföretag. Resultaten tyder på att tjänstepensionsföretagen har betydande exponeringar mot omställningsrisker.

Hur redovisar försäkrings- och tjänstepensionsföretag hållbarhetsinformation?

Hur jobbar försäkrings- och tjänstepensionsföretag som erbjuder sparandeförsäkringar med hållbarhetsrelaterade upplysningar på sina webbplatser och i sin förköpsinformation? Det har FI kartlagt och slutsatsen är att företagen hanterar upplysningskraven på olika sätt och att informationen i flera fall kan bli tydligare och mer konkret.

Eiopas rättning för Solvens 2-taxonomin inte i Fidac ännu

FI har inte läst in Eiopas rättning för Solvens 2-taxonomn 2.7.0 i inrapporteringssystemet Fidac ännu. Det kommer att göras den 18:e januari.

Så ska FI arbeta strategiskt för att motverka grönmålning

Finansinspektionen kommer att motverka grönmålning i den finansiella sektorn genom både förebyggande insatser och tillsynsaktiviteter. Hur strategin för detta ser ut beskriver vi i dag i en ny rapport till regeringen.

Finansinspektionens strategi för att motverka grönmålning

FI:s strategi för att motverka grönmålning i den finansiella sektorn syftar till att värna förtroendet för hållbara investeringar och en hållbar finansmarknad.

Färdplan för en hållbar finansmarknad

FI har en naturlig roll i arbetet med hållbar finans. Sedan 2019 omfattar FI:s övergripande uppdrag också ett ansvar om att arbeta för att det finansiella systemet bidrar till en hållbar utveckling. FI är därtill ansvarig tillsynsmyndighet för en rad nya regelverk inom hållbar finans, som följer av EU:s ambitiösa hållbarhetsagenda.