Nyheter om hållbarhet

2024

Fem tips för din föräldraekonomi

2024-09-26 | Låna Betala Försäkra

Att bli förälder innebär för de flesta en förändrad ekonomi. Inkomsterna kan minska medan familjens kostnader ökar. Föräldrar känner sig också i större utsträckning osäkra på sina kunskaper när det gäller privatekonomi jämfört med personer utan barn i hushållet. Men det finns saker som du som förälder eller blivande förälder kan göra för att rusta dig och din ekonomi.

Tillsyn över institut som ger ut säkerställda obligationer

2024-09-26 | Rapporter Bank

Företag som ger ut säkerställda obligationer har en god motståndskraft kopplad till sina säkerställda obligationer, även om marknadsvärdena av underliggande säkerheter skulle sjunka. Det visar en rapport som Finansinspektionen har gjort.

Två expertrapporter om makrotillsynsåtgärder

Amorteringskrav, skuldkvoter och tak för belåningsgrad är verktyg för makrotillsyn i Sverige och många andra länder. Men vilka är de potentiella effekterna av dessa låntagarbaserade åtgärder? För att hitta svar på frågan har Finansinspektionen beställt två expertrapporter i ämnet.

FI undersöker Okapi Sweden, Infinipi och Ping Payments

FI ska i en temaundersökning undersöka om Okapi Sweden AB, Infinipi AB och Ping Payments AB har följt reglerna om kapitalkrav för betalningsinstitut.

Nordisk-baltisk krissimuleringsövning 2024

2024-09-20 | EBA Nyheter Stabilitet

För att testa beredskapen inför en potentiell krissituation genomförde myndigheter med ansvar för finansiell stabilitet i de nordisk-baltiska länderna under veckan en finansiell krissimuleringsövning i den nordisk-baltiska regionen, med tre fiktiva banker med gränsöverskridande verksamhet.

FI söker oberoende granskare av utgivare av säkerställda obligationer

2024-09-20 | Nyheter Bank

Finansinspektionen utser under hösten nya oberoende granskare av utgivare av säkerställda obligationer för granskningsåret 2025. Sista dag för att anmäla intresse är den 15 oktober 2024.

Moa Langemark: Det behövs fler åtgärder för att minska spargapet mellan kvinnor och män

Det finns betydande skillnader mellan kvinnor och män på sparmarknaden. Det bidrar till att män har högre livstidsinkomster än kvinnor. För att motverka dessa skillnader behövs mer kunskap och ett större engagemang från de finansiella aktörerna att uppmärksamma och bidra till medvetenhet i frågan. Det lyfte FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark fram när hon i dag medverkade på ett seminarium anordnat av SNS.

FI lämnar det kontracykliska buffertvärdet oförändrat

I enlighet med bedömningen i den senaste stabilitetsrapporten, lämnar FI det kontracykliska buffertvärdet oförändrat i tredje kvartalet. Det buffertvärde på 2 procent som började tillämpas den 22 juni 2023 ska därmed fortsätta att gälla. Det kontracykliska buffertriktvärdet beräknas till 0 procent.

Ändrade föreskrifter om försäkringsdistribution

Finansinspektionens styrelse antog den 17 september ändringar i föreskrifterna om försäkringsdistribution.

Missen som kan stå dig dyrt

Ska du flytta hemifrån för att börja plugga eller jobba? Är det första gången du har en egen bostad? Glöm då inte att skaffa en hemförsäkring. Många unga missar det och det kan stå dig dyrt. Vi har samlat fem tips över vad som är bra att tänka på när du skaffar ett nytt boende.