Försäkra sakerna du inte har råd att förlora

Försäkring är en bra uppfinning. För en liten summa kan du få ersättning för att reparera eller köpa nytt om olyckan eller tjuven är framme. Men alla försäkringar som erbjuds är inte nödvändiga. En bra hemförsäkring täcker det mesta och för annat är regeln att bara försäkra det du inte har råd att ersätta. Här har vi samlat de fem bästa tipsen att tänka på när du ska försäkra dina saker.

Fördelen med en försäkring är att du delar kostnaden med många andra, om något skulle hända. Det är en bra lösning eftersom du bara behöver betala en liten avgift i förhållande till vad det som du vill försäkra kostar.

– Försäkring är bra eftersom många personer delar på risken att det kan hända någon något, säger Therese Wieselqvist Ekman som är ansvarig för finansiell folkbildning på FI.

Samtidigt finns det många sakförsäkringar som många egentligen inte behöver. I dag erbjuds vi särskilda försäkringar varje gång vi köper en ny tv, diskmaskin eller liknande. Ofta täcker hemförsäkringen eller tillverkarens produktgaranti när sådana saker går sönder. Men det är det tyvärr många som inte känner till.

– Det har blivit väldigt vanligt att företag vill att du tecknar en försäkring varje gång du köper en ny pryl. Det blir oftast bara dyrt för dig utan att det ger något extra skydd, säger Therese Wieselqvist Ekman.

Här har vi samlat våra fem bästa tips att tänka på när du funderar på vilka sakförsäkringar du behöver.

1. Lägg pengarna på en bra hemförsäkring.

Hemförsäkringen täcker mycket. Men det är ingen standardiserad produkt, så olika hemförsäkringar kan ha olika skydd. Kolla upp vad som ingår och se till att välja en hemförsäkring som är riktigt bra för dig. Reseskydd och ansvar (om någon skulle kräva dig på skadestånd) är viktiga delar. På Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats kan du jämföra hemförsäkringar (välj "Boendeförsäkringar"): 

2. Säg nej när du erbjuds att försäkra nya saker som vitvaror.

Produktförsäkringar behövs ofta inte. Många gånger täcker hemförsäkringen eller garantin dina saker. Kolla bara att du har ett allriskskydd i hemförsäkringen.

3. Försäkra det du inte har råd att förlora

En bra hemförsäkring borde alla ha. Men hur ska man tänka med försäkring av andra saker som kanske kostar mycket pengar? Som en bil eller båt. En bra regel är att du ska försäkra det du inte har råd att ersätta om det går sönder eller stjäls.

4. Men missa inte att skaffa de försäkringar du måste ha!

Om du har en bil är det lag på att du måste du ha en trafikförsäkring. Missar du att teckna den kommer du att få betala en trafikförsäkringsavgift som snabbt blir väldigt dyrt (160 kronor om dagen). Trafikförsäkringen ersätter skador som du vållar andra om du orsakar en olycka i trafiken. Hel- eller halvförsäkring ersätter skador på din bil. Det måste du inte ha, men kan vara bra.

5. Jämför och var inte rädd för att byta hemförsäkring

Hemförsäkring kan du byta varje år. Våra undersökningar visar att det inte lönar sig att vara en trogen kund. Du kan alltså tjäna på att jämföra kostnader för olika alternativ innan försäkringsperioden går ut och se om det finns någon annan lika bra hemförsäkring som kostar mindre. Var samtidigt medveten om att andra typer av försäkringar inte är lämpliga att byta. Försäkringar som rör liv och hälsa, till exempel barn- och husdjursförsäkringar, är sådana där man i stället kan förlora på ett byte. Där bör du göra ett extra grundligt arbete när du väljer första gången.

FI-rapport: Får lojala försäkringstagare betala mer?


Foto: hand som håller upp ett paraply