Kapitalkrav för svenska banker kvartal 3, 2017

FI publicerar i dag kapitalkraven för de tio största svenska bankerna och kreditinstituten vid utgången av det tredje kvartalet 2017.

Observera: FI har den 17 januari 2018 korrigerat en felberäkning i posten riskviktsgolv för norska bolån. När promemorian publicerades den 24 november 2017 var nivån felaktig och därför har FI valt att publicera en korrigerad promemoria. Felet har enbart påverkat Handelsbanken. Handelsbankens tidigare kapitalpåslag för norska bolån var 2 307 miljoner kronor och har nu korrigerats till 1 906 miljoner kronor.

Publiceringen syftar till att tydliggöra effekten av FI:s kapitalkrav, inklusive pelare 2. Pelare 2 är samlingsnamnet för de regler som styr företagens interna kapitalutvärdering och FI:s översyns- och utvärderingsprocess, där FI:s samlade kapitalbedömning är en viktig del. FI beslutade om utformningen av de förstärkta kapitalkraven i september 2014.

Redovisningen omfattar de fyra storbankerna, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, samt Landshypotek, Länsförsäkringar, Kommuninvest, Svenskt Exportkredit (SEK), SBAB och Skandiabanken.

Läs mer