FI analyserar noteringsprocesser: när börjar Mar tillämpas?

Finansinspektionen har inlett en fördjupad analys av handelsplatsernas noteringsprocesser i Sverige. Syftet är att klargöra vid vilken tidpunkt EU:s marknadsmissbruksförordning (Mar) ska börja tillämpas för finansiella instrument som emittenter ansökt om att få upptagna till handel.

(Texten är uppdaterad 2021-09-13)

Marknadsmissbruksförordningen (Mar) ska tillämpas på finansiella instrument som är upptagna till handel på en handelsplats, men också på finansiella instrument som en emittent ansökt om att få upptagna till handel på en handelsplats (se artikel 2 i Mar). I samband med detta inträder vissa skyldigheter för emittenterna (se artiklarna 17, 18 och 19 i Mar). Förordningen ska enligt bestämmelserna alltså tillämpas när ansökan har lämnats in och inte först när handelsplatsen bedömer att ansökan är komplett eller har godkänts.

Bakgrunden till att FI beslutat att genomföra en fördjupad analys är att det behövs en enhetlig tolkning om när Mar blir tillämplig. Noteringsprocesserna för upptagande till handel ser olika ut på de olika handelsplatserna i Sverige. Det bidrar till osäkerhet om när i noteringsprocessen Mar blir tillämplig på de olika handelsplatserna.

Under den tid arbetet med den fördjupade analysen pågår har FI bedömt att det inte är meningsfullt att göra några uttalanden om de enskilda noteringsprocesserna vid de olika handelsplatserna eller vilket eller vilka moment som är avgörande för när Mar ska börja tillämpas. Den tidigare bedömningen var att analysen skulle avslutas i september. Analysen kommer att avslutas senare under hösten och de ställningstaganden FI gör med hjälp av analysen kommer att redovisas på FI:s webbplats.

Mer information

Frågan om när Mar är tillämplig har prövats i en dom av Kammarrätten i Stockholm. Finansinspektionens bedömning är i linje med kammarrättens allmänna uttalanden i denna dom. Domen är överklagad till Högsta förvaltningsdomstolen.

Dom i mål nr 4468-19 (Kammarrätten i Stockholm)

Också Förvaltningsrätten i Stockholm har i en dom tagit ställning till från vilken tidpunkt Mar blir tillämplig. 

Dom i mål nr 6092-21 (Förvaltningsrätten i Stockholm)