Det är i goda tider som risker kan byggas upp

Den svenska ekonomin är fortsatt stark och motståndskraften i det finansiella systemet är tillfredsställande. Men en lång period av låga räntor och god tillväxt har lett till en ökad riskaptit, höga tillgångspriser, och höga skulder. Det gör den finansiella sektorn mer känslig för störningar, skriver Finansinspektionen (FI) i årets första stabilitetsrapport som presenteras i dag.

Följ den direktsända pressträffen på fi.se

FI konstaterar att den globala och den svenska ekonomin fortsätter att växa i en god takt. Motståndskraften i den europeiska banksektorn förbättras när lönsamheten blivit något högre och andelen nödlidande lån fortsätter att sjunka. Risken för större problem i den europeiska banksektorn, som lätt kan sprida sig till Sverige har därmed minskat, skriver FI i stabilitetsrapporten.

Samtidigt har den starka ekonomiska utvecklingen lett till ökad optimism, höga tillgångspriser och högre skulder. Det ökar känsligheten i såväl det finansiella systemet som i ekonomin som helhet.

– Förr eller senare vänder utvecklingen, och då vill det till att vi är rustade. Det är för att minska konsekvenserna av de problem som kan komma i framtiden som vi stärker motståndskraften för hushåll, banker och försäkringsbolag, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

FI:s stabilitetsrapport presenteras av generaldirektör Erik Thedéen och chefsekonom Henrik Braconier på en pressträff i dag.

Tid: Tisdag den 29 maj kl. 10.00
Plats: FI:s lokaler, Brunnsgatan 3, Stockholm.

Pressträffen är endast för media, men den sänds direkt på FI:s webbplats fi.se.

Läs mer

Presstjänst


(Ej sms)
Laddar sidan