Mica-förordningens målsättningar är att:
Mica ersätter nationell reglering av kryptotillgångar där sådan finns och reglerna kommer vara direkt tillämpliga i alla EU:s medlemsländer, inklusive Sverige. Mica omfattar både utgivare av vissa typer av kryptotillgångar (e-pengatokens och tillgångsanknutna tokens) och leverantörer av kryptotillgångstjänster som till exempel tillhandahåller en kryptoplånbok, erbjuder köp eller försäljning av kryptotillgångar eller investeringsrådgivning.
E-pengatokens och tillgångsanknutna tokens utgör en typ av kryptotillgångar som ofta kallas för stablecoins. Den här typen av kryptotillgångar har för avsikt att behålla ett stabilt värde över tid genom att referera till en eller flera officiella valutor (som till exempel amerikanska dollar eller euro) eller andra tillgångar (som till exempel guld). E-pengatokens refererar till en officiell valuta medan tillgånganknutna tokens utgör en mer komplex produkt som refererar till flera officiella valutor, andra underliggande tillgångar eller en kombination av de båda.
Leverantörer av kryptotillgångstjänster är företag som erbjuder en eller flera tjänster som är kopplade till kryptotillgångar. Mer konkret erbjuder den här typen av företag exempelvis plånböcker där konsumenter och företag kan förvara sina kryptotillgångar eller växlingstjänster som gör det möjligt att växla svenska kronor till kryptotillgångar eller växla mellan olika kryptotillgångar. Det kan även handla om att erbjuda en handelsplattform som kan liknas vid en börs där parter kan mötas för att köpa och sälja kryptotillgångar eller att erbjuda investeringsrådgivning om kryptotillgångar.
Olika delar av Mica-förordningen kommer börja tillämpas vid olika tidpunkter. Avdelning III och IV som avser utgivning av e-pengatokens och tillgångsanknutna tokens ska tillämpas från och med den 30 juni 2024. Övriga avdelningar som bland annat avser leverantörer av kryptotillgångstjänster ska tillämpas från och med den 30 december samma år.
Varje EU-land kan fastställa en övergångsperiod för företag som redan har en registrering eller tillstånd hos landets tillsynsmyndighet. Övergångsperioden kan som längst vara fram till den 1 juli 2026 vartefter alla kryptoaktörer inom EU behöver tillämpa Mica-reglerna. I den svenska kompletterande lagstiftningen till Mica-förordningen föreslår regeringen att Sverige ska erbjuda en sådan övergångsperiod. Företag som redan är registrerade hos FI kommer i så fall att behöva ansöka om tillstånd senast den 30 september 2025.
FI uppmanar företag att noggrant förbereda sig för de nya regler som Mica-förordningen medför. Många företag kan redan nu börja vidta åtgärder för att övergången till och implementeringen av Mica ska bli så smidig som möjligt. Alla detaljer gällande exempelvis tillståndsansökningar och de regulatoriska tekniska standarder och riktlinjer är ännu inte beslutade. De europeiska myndigheterna (EBA, Esma) kommer löpande att publicera tekniska standarder och riktlinjer som innehåller denna typ av information. Företag som påverkas av Mica behöver därför hålla sig uppdaterad om vad de tekniska standarderna innehåller.