Vanligt förekommande frågor om Fidac
Expandera nedan länk för att se vanligt förekommande frågor och svar om Fidac. Saknas det svar på en generell fråga, vänligen mejla rapportering@fi.se
Rapporter (även kallade moduler) samlas under en datakollektion. För EU-moduler är det övergripande namn på datakollektionerna, men för nationella rapporter är det oftast samma namn på moduler och datakollektionen.
För varje modul finns rapporteringsskyldigheter. Rapporteringskyldigheter visar vilka rapporter som förväntas skicka in, dessa listas rad för rad med referensdatum, rapportmodulversioner och annan information.
Nej. En rapport kan laddas ner i XLSX- och CSV-format.
En inskickad rapport kan laddas ned i XLSX- eller CSV-format. Det görs via ikonen med ett block i kolumnen 'Rapport':
Rapporteringsskyldigheter som kan skickas in via formulär går även att ladda ner i JSON-format, via formuläret. Klicka på 'Ladda ner rapport'.
Det kan vara så att filen hamnat under 'Oväntade', vilket oftast betyder att systemet inte hittade en rapporteringsskyldighet som stämmer överens med filens innehåll. 'Oväntade' är ett av valen i vänstermenyn. De vanligaste orsakerna är att något av nedan behöver korrigeras i filen:
Ett exempel på ett felmeddelande kopplat till ovan är det här:
Klicka på statussymbolen för att visa valideringsresultatet. De regler som har aktiverats listas regel för regel. I kolumnen 'Valderingsmeddelande' står det vad som förväntas, exempelvis en beskrivning av en summering. Kontrollera rapportens innehåll (fil eller formulär) baserat på valideringsreglerna, korrigera och skicka in rapporten på nytt. Det går även att se rapportens innehåll för att identifiera felaktigheter.
Rapportens innehåll kan ses via ikonen med ett block i kolumnen 'Rapport'. Valet finns i både Admin och i Portalen.
Språk går att byta på sidan där du väljer inloggningsmetod, som t.ex. BankID.
Det går även att byta språk i Fidac via denna ikon som hittas i övre högra hörnet:
Fidac finns tillgängligt på svenska och engelska.
Det går att ladda upp en korrigerad (även kallad "reviderad") fil för samma modul och period som redan är inskickad. Korrigera innehållet i rapporten och skicka in den igen.
Det går även att korrigera en rapport manuellt via formuläret för de rapporter som har den möjligheten, klicka på "pennan" , korrigera uppgifterna och skicka in rapporten igen.
Den senast inskickade versionen av rapporten är den som gäller. Tidigare inskickade versioner skrivs över med den senaste. Vänligen observera att det endast är de fält som innehåller felaktiga värden som ska korrigeras, lämna övriga fält oförändrade innan rapporten skickas in igen.
Finns det någon tidsgräns för när man kan göra revideringar i Fidac?
Nej, systemet för inrapportering (Fidac) tillåter revideringar av äldre rapporter. En förutsättning för att en rättning ska godkännas är att den inte bryter mot någon valideringsregel. FI uppmanar företaget att, utan dröjsmål, korrigera redan rapporterade uppgifter om någon ändring har skett.
Företagets uppgifter ska därför överensstämma med de uppgifter som är rapporterade till FI.
Kontrollera först om företaget är skyldigt att skicka in den specifika rapporten som ni saknar rapporteringsskyldigheter för. Om företaget inte är skyldigt att inkomma med en rapport enligt det regelverket är det sannolikt förklaringen. Om företaget är skyldigt att inkomma med en rapport, kontrollera följande:
Ovan punkter kan påverka om rapporteringsskyldigheter finns eller inte. Företagstyp presenteras som 'Kategori' i Företagsregistret, som även inkluderar tillstånd.
För varje rapport finns hänvisning till regelverket den baseras på, i respektive rapporteringskalender.