Här har vi samlat teknisk information för nationell rapportering inom marknadsområdet och rapportering enligt ESMA:s ramverk.
Svar på frågor som inte är av rent teknisk natur finns på sidan Marknad/Rapportering.
Den som förvaltar en alternativ investeringsfond är att betrakta som en AIF-förvaltare. Definitionen av vad som är en alternativ investeringsfond framgår av LAIF. Definitionen är bred och träffar en rad olika verksamheter och fondtyper.
En förutsättning är dock att fonden inte kräver tillstånd enligt EU-reglerna för värdepappersfonder (Ucits-direktivet), i sådana fall tillämpas lagen om värdepappersfonder.
I rapporteringsfilen ska "National code" anges. Detta motsvarar FI:s institutnummer för AIF-förvaltare respektive AIF. Institutnummer går att söka fram i FI:s Företagsregister.
Börja med att felsöka i ESMAS exempelfiler och anvisningar som du hittar här:
Esmas exempelfiler och anvisningar
Rapportering sker med XML-fil i det webbaserade inrapporteringssystemet Periodisk rapportering. Det finns inget grafiskt gränssnitt för denna rapportering utan den görs uteslutande via XML-fil. XML-filen ska följa Esmas specifikationer. Exempelfiler och anvisningar finns i dokumentet AIFMD reporting IT technical guidance på Esma-sidan.
När rapporteringen görs i svenska kronor (SEK) ska värden anges i hela kronor. När XML-filen är bifogad till rapporten ska rapporten skickas till FI.
Mallar för rapporteringen finns, som tidigare nämnts, i Esma-dokumentet Consolidated AIFMD reporting template.
FI validerar alla rapporter. När rapporten är validerad skickas ett mejl till den kontaktperson som angivits. Mejlet talar om att det finns ett valideringsresultat i rapporteringssystemet under fliken Meddelanden. Om valideringen inte är godkänd måste rapporten rättas och skickas in på nytt. När rapporten valideras utan fel är den klar.
Behörigheten "Periodisk rapportering" ger åtkomst till rapporter för både fondbolag och dess fonder. Behörigheten "Periodisk fondrapportering" ger endast åtkomst till ett fondbolags fondrapporter.
Behörigheter delegeras av firmatecknare via Rapporteringsportalen.
Fondbolag och förvaltningsbolag ska utöver innehavet i en värdepappersfond även rapportera om de risker som fonden är exponerad mot.
AIF-förvaltare som förvaltar specialfonder ska rapportera uppgifter om innehav.
Zip-filen med tekniska specifikationer nedan innehåller följande filer:
Obs från och med 2023-06-30 ska en ny version av zip-fil användas, läs mer här:
Nytt schema och anvisningar för fonders innehavsrapportering
De tekniska specifikationerna uppdaterades den 17 mars 2023. Valideringsreglerna uppdaterades den 17 mars 2023.
Det är möjligt att testrapportera utifrån de senast uppdaterade tekniska specifikationerna i systemet FIDAC Testrapportering.
Det referensdatum som ska användas för testrapporteringen finns i kolumnen "Referensdag" i systemet. Det är alltså det datum som ska anges i XML-filen.
Det är möjligt att testrapportera utifrån de senast uppdaterade tekniska specifikationerna i systemet Periodisk inrapportering via webb. Testrapportering görs i testfliken i systemet.
Det referensdatum som ska användas för testrapporteringen finns i kolumnen "Referensdag" i systemet. Det är alltså det datum som ska anges i XML-filen.
Det har införts en kontroll som innebär att om någon av taggarna MotpartOTC, InsättningKonto samt Företagsgrupp anges så ska även information anges i undertaggar som tillhör dessa. De kan inte utelämnas. Kontrollen kommer även att göras på revideringar som skickas in efter 26 september.
Dessa är de största förändringarna i de tekniska specifikationerna:
För närmare detaljer, se dokumentet "Tekniska specifikationer Schema och anvisningar Fondinnehav" − som finns på sidan Innehavsrapportering.
Schemat innehåller inga nya uppgifter men rapporteringen av fondinnehav innehöll före referensdatumet 31 mars 2021 ett antal frivilliga uppgifter markerade med en asterisk (*). Uppgifterna har blivit obligatoriska att rapportera. Uppgifterna som blivit obligatoriska att ange är:
Det kan finnas fonder under avveckling som inte har några finansiella instrument kvar. Det måste gå att rapportera även för sådana fonder.
FI kontrollerar att det marknadsvärde som rapporterats är rimligt. FI beräknar kontrollvärdet för marknadsvärde som antal x kurs x valutakurs, eller, nominellt belopp x kurs/100 x valutakurs. Om ni fått ett felmeddelande, är "antal", "nominellt belopp", "kurs" eller "valutakurs" troligen inte rapporterat på rätt sätt.
Utlånade positioner ska rapporteras på det sätt som är mest rättvisande. Om bara en del av en position är utlånad kan den mest rättvisande metoden vara att rapportera två positioner och markera den ena som utlånad. Om exempelvis 100 aktier av en position på 1 000 aktier är utlånade, rapporterar ni två positioner, en på 900 och en på 100, med den senare markerad som utlånad.
Valideringsregel 505 är uppbyggd för att ta bort dubbletter. Om det finns en skillnad mellan instrument A och instrument B, till exempel olika antal eller inlånad/utlånad, ska inte den regeln vara stoppande.
Värdepappersfonder kräver tillstånd enligt EU-reglerna för värdepappersfonder (Ucits-direktivet). Läs mer i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:9) om värdepappersfonder med blanketter och anvisningar för rapportering
Rapportering i Fidac ska göras med FI:s institutnummer som identifierare i de instansfiler som rapporteras in via Fidac. I instansfilen ska då anges: scheme=http://www.fi.se/InstNr. Exempel:
<xbrli:identifier scheme="http://www.fi.se/InstNr">institutnummer</xbrli:identifier>
Observera att institutnummer ska bytas mot institutnumret för respektive institut.
Samtliga revideringar av tidigare nationella rapportering ska ske i Fidac. Detta innebär att revideringar görs i Fidac även för rapportering som tidigare skickats in i de äldre systemen för Periodisk inrapportering.
Det finns inte någon tidsgräns för när en revidering kan göras, systemet för inrapportering tillåter revideringar av äldre rapporter. En förutsättning för att en rättning ska godkännas är att den inte bryter mot någon valideringsregel. FI uppmanar företaget att, utan dröjsmål, korrigera redan rapporterade uppgifter om någon ändring har skett. Företagets uppgifter ska därför överensstämma med de uppgifter som är rapporterade till FI.
Kontakta FI om det handlar om en revidering för ett referensdatum tidigare än 2021-12-31 via mejl på rapportering@fi.se. Meddela i mejlet att det gäller en revidering och ange institutnummer, rapportmodul och referensdatum. Vi kommer då att meddela när vi skapat en rapporteringsskyldighet för det aktuella referensdatumet och det är möjligt att göra en revidering i Fidac.
Mer information om rapportering finns på marknadsområdets sida.