EU:s förordning om en pilotordning för marknadsinfrastrukturer som baseras på teknik för distribuerad liggare (EU) 2022/858 (DLT-piloten) började gälla i mars 2023. Genom förordningen införs en pilotordning som ska möjliggöra utveckling av kryptotillgångar som klassificeras som finansiella instrument och utveckling av teknik för distribuerade liggare (DLT) samtidigt som en hög nivå av investerarskydd, marknadsintegritet, finansiell stabilitet och transparens bibehålls och kryphål i regelverket undviks.
DLT-marknadsinfrastrukturer omfattar avvecklingssytem (DLT-SS-system), handelsplattformer (DLT-MTF-plattformer) och system som kombinerar båda dessa (DLT-TSS-system). En DLT-operatör får endast ta upp till handel eller registrera DLT-baserade finansiella instrument i en distribuerad liggare. Det är endast vissa finansiella instrument som omfattas av pilotordningen och endast vissa kategorier av finansiella företag som kan få särskilt tillstånd att driva en DLT-marknadsinfrastruktur. Ett svenskt bolag som vill driva en DLT-marknadsinfrastruktur måste ha tillstånd för detta från Finansinspektionen.
DLT-förordningen ger operatörer av DLT-marknadsinfrastrukturer möjlighet att tillfälligt undantas från krav i andra EU-rättsakter som annars skulle kunna hindra operatörer från att utveckla lösningar för handel och avveckling av transaktioner med kryptotillgångar som klassificeras som finansiella instrument.
Tillstånden och undantagen som beviljas enligt DLT-piloten är tidsbegränsade.