FFFS 2006:19

Föreskrifter och allmänna råd om val av räntesats för att beräkna livförsäkringsavsättningar och vissa andra försäkringstekniska avsättningar

Upphävd 2008-04-01 se FFFS 2008:6

Sammanfattning

Föreskrifterna gäller både för tjänstepensionsförsäkringar och andra försäkringar. De reglerar vilken diskonteringsränta som ska användas vid beräkning av livförsäkringsavsättningar och vissa andra försäkringstekniska avsättningar.

För tjänstepensionsförsäkringar ska den nominella räntan vara genomsnittet av statsobligationsräntan och swapräntan. För de löptider där en statsobligationsränta inte kan härledas, ska swapräntan användas med ett avdrag. Avdraget ska motsvara halva den genomsnittliga skillnaden mellan nollkupongsräntan vid respektive förfallotidpunkt för de tre längsta statsobligationsräntorna och motsvarande swapräntor.

För andra försäkringar än tjänstepensionsförsäkringar fastställer FI den räntesats som ska användas. Detta motsvarar bestämmelserna i FFFS 2005:23 om maximiräntesats för beräkning av livförsäkringsavsättningar och vissa andra försäkringstekniska avsättningar, som upphävs med dessa föreskrifter. FI publicerar uppgifter om jämförelseränta i anslutning till föreskrifterna cirka två arbetsdagar efter utgången av varje månadsskifte.

Dokument

Läs mer