Rapportering av allvarliga IKT-relaterade incidenter och betydande cyberhot

Från och med den 17 januari 2025 gäller nya regler för rapportering av allvarliga IKT-relaterade incidenter enligt kraven i Dora-förordningen. Finansiella företag som berörs av Dora-förordningen och som står under FI:s tillsyn ska rapportera allvarliga IKT-relaterade incidenter till FI. Utöver den obligatoriska rapporteringen av incidenter finns regler för frivillig rapportering av betydande cyberhot.

Allvarliga IKT-relaterade incidenter

Kraven på rapportering av allvarliga IKT-relaterade incidenter framgår av artikel 19 i Dora-förordningen och enligt 3 § FI:s föreskrifter (FFFS 2024:20) om rapportering av incidenter och informationsregister enligt EU:s förordning om digital operativ motståndskraft (Dora-föreskrifterna).

Kopplat till Dora-förordningen finns två tekniska standarder som beskriver detaljer för rapporteringen:

  • en delegerad förordning (RTS) som specificerar innehåll, tidslinjer och format för rapporteringen
  • en genomförandeförordning (ITS) som specificerar de standardiserade format och mallar som företag ska använda sig av vid rapporteringen.

Enligt artikel 5 i den delegerade förordningen (RTS) ska finansiella företag lämna in rapporter i tre steg enligt följande tidsfrister:

  1. Den första rapporten: Så tidigt som möjligt, men under alla omständigheter, inom fyra timmar från det att incidenten klassificerats som en allvarlig IKT-relaterad incident och senast 24 timmar efter det att den finansiella entiteten har blivit medveten om incidenten.
  2. Delrapport: Senast inom 72 timmar från det att den första anmälan lämnades in, även om statusen för incidenten eller hanteringen av den inte har förändrats på det sätt som avses i artikel 19.4 b i Dora-förordningen. Finansiella entiteter ska utan onödigt dröjsmål och under alla omständigheter så snart normal verksamhet har återupptagits lämna in en uppdaterad delrapport.
  3. Slutrapporten: Senast en månad efter antingen inlämnandet av delrapporten eller, i tillämpliga fall, efter den senaste uppdaterade delrapporten.

Det är upp till den finansiella entiteten att säkerställa att incidentrapporterna inte innehåller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.

Betydande cyberhot

Enligt Dora-förordningen får finansiella företag även rapportera betydande cyberhot till Finansinspektionen. Denna rapportering sker på frivillig basis och framgår av artikel 19.2 i Dora.

Rapportering om betydande cyberhot kan göras när företaget anser att hotet är relevant för det finansiella systemet, tjänsteanvändarna eller kunderna. Format och innehåll för denna rapportering beskrivs också i de tekniska standarderna, det vill säga den delegerade förordningen (RTS) och genomförandeförordningen (ITS).

FI:s rapporteringssystem

För de företag som ska rapportera till Finansinspektionen är det FI:s vanliga inrapporteringsplattform Fidac som ska användas. Se länkar nedan för teknisk information om rapporteringen. 


Senast granskad: 2025-03-31

Stäng Stäng
Vad tycker du om vår webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor.
Det tar bara några minuter. Dina svar behandlas självklart anonymt.

Om du först vill se dig om på webbplatsen innan du svarar kan du välja alternativet "Svara senare".

Tack för din medverkan!

Vänliga hälsningar

Finansinspektionen

Kakor