Agenda 2030 för hållbar utveckling är en FN-resolution som antogs av Förenta nationernas generalförsamling hösten 2015.
Agendan består av 17 globala mål och 169 delmål och syftar till att till år 2030 uppnå en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling i världen. En hållbar utveckling innebär att tillfredsställa dagens behov, utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.
Agendan ska genomföras i partnerskap mellan regeringar, den privata sektorn, det civila samhället och FN-systemet. Genomförandet av Agenda 2030 ska ske i global solidaritet för att säkerställa att inget land eller någon grupp lämnas utanför i utvecklingen.
Genom Agenda 2030 har världens länder bland annat åtagit sig att fram till år 2030 avskaffa extrem fattigdom, säkerställa god utbildning för alla, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa och bekämpa klimatförändringarna.
Uppföljningen av hur länderna genomför Agenda 2030 sker i FN:s regi och redovisas årligen under FN:s politiska högnivåforum för hållbar utveckling (HLPF).
I Sverige har SCB i uppdrag att samordna den statistiska uppföljningen av hur Sverige lever upp till de 17 målen och 169 delmålen i Agenda 2030. Arbetet genomförs i nära samarbete med många andra svenska myndigheter. På global nivå följs målen upp med hjälp av drygt 230 indikatorer som FN beslutat om. För den nationella uppföljningen används ytterligare ett 50-tal nationellt anpassade indikatorer.
Svenska myndigheter i samverkan
GD-Forum (Svenska myndigheter i samverkan för Agenda 2030) är en plattform för samverkan mellan myndigheter för att genomföra Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling, i statsförvaltningen.
Tillsammans med myndighetschefer från ett hundratal myndigheter samverkar Finansinspektionens generaldirektör i GD-Forum. Myndighetscheferna har deklarerat sina avsikter att bidra till genomförandet av Agenda 2030 genom att integrera de tre dimensionerna av hållbarhet: social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i sin verksamhet utifrån sina kärnuppdrag.
FI bidrar på flera sätt till att nå mål och delmål i agendan inom ramen för våra kärnuppdrag. Exempel på detta är: