FFFS 2014:14

Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter

Gäller från 2014-07-15

Sammanfattning

Föreskrifterna innehåller krav på rapportering av balans- och resultaträkning med specifikationer. I reglerna har termer och begrepp anpassats till den tekniska standarden om rapportering som kompletterar tillsynsförordningen. Föreskrifterna, som börjar gälla den 15 juli 2014, ersätter Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2008:14) om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter.

Rättelseblad

Fel har uppmärksammats i bilaga 1 och 2 av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:14) om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter. Eftersom det handlar om sakfel har Finansinspektionen beslutat att publicera rättelseblad som ersätter de aktuella sidorna.

Den första rättelsen gäller Förvaltarregistrerat fondinnehav (C46 – C48 på blanketten). Uppgifterna ligger felaktigt som en specifikation till posten Aktier och andelar, övriga (A6 på blanketten). Referensen till den posten har tagits bort i rättelsebladet. Den andra rättelsen gäller referensen till posten Leasingobjekt som del av Materiella tillgångar (A11 på blanketten). Den korrekta referensen är C50.

Den tredje rättelsen gäller Provisionsintäkter (B5 i blanketten). Rad D15 på blanketten har felaktigt fått ett nytt namn. Den har inte ändrats genom de nya föreskrifterna utan ska även i fortsättningen heta Garantiprovisioner.

Slutligen har en hänvisning i anvisningarna justerats.

Ändringar i grundförfattningen

Föreskrifterna ändras så att koncerner där ett mycket stort värdepappersbolag är moderbolag inte omfattas av dem. Bilagorna till föreskrifterna ändras så att uppgiften om räkenskapsår tas bort och de belopp som företagen ska rapportera ska anges i kronor.

Ändringarna gäller från den 8 mars 2023. ändr. 2023:8

FI lägger till en upplysning om att det finns ytterligare bestämmelser i Finansinspektionens föreskrifter (2022:20) om en paneuropeisk privat pensionsprodukt, för PEPP-sparinstitut enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1238 av den 20 juni 2019 om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP-produkt).

Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2023. ändr. 2022:23

Tillämpningsområdet ändras så att koncerner där ett värdepappersbolag är moderbolag, ska omfattas av föreskrifterna oavsett om bolaget är noterat eller inte. Undantaget från denna regel är de värdepappersbolag som i fortsättningen ska tillämpa tillsynsförordningen (575/2013/EU).

Ändringarna gäller från den 7 juli 2021. ändr. 2021:26

FI anpassar rapporteringsföreskrifterna med anledning av de nya internationella redovisningsstandarderna IFRS 9 Finansiella instrument och följdändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2008:28) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag (redovisningsföreskrifterna). Utöver det genomförs vissa ändringar för att upprätthålla nationella och internationella statistikkrav.

Ändringarna i rapporteringsföreskrifternas ändringar föreslås börja gälla den 1 januari 2018. Föreskrifterna ska tillämpas första gången för rapportering som gäller balansdagen den 31 mars 2018. ändr. 2017:21

FI ändrar reglerna för rapportering i föreskrifterna om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter (FFFS 2014:14).

Syftet med ändringarna är främst att anpassa reglerna till de tidigare beslutade ändringarna i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2008:25) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag, som trädde i kraft den 1 januari 2016.

Föreskriftsändringarna innebär att de nya begreppen "ägarintresse" och "fond för utvecklingsavgifter" införs. Dessutom utgår de upplysningar som tidigare ingick i poster inom linjen, liksom raderna för rapportering av extraordinära intäkter och kostnader.

Föreskrifterna träder i kraft den 1 juli 2016 och tillämpas första gången för kvartalsrapportering som upprättas för den period som påbörjas från och med den 1 juli 2016. ändr. 2016:18

Dokument

Ändringar

Läs mer