Tre fakta om fonder – det här måste du veta

De allra flesta sparar i fonder. Samtidigt är nästan varannan svensk osäker på vad en fond egentligen är. Vi har listat tre saker som du behöver veta om fonder.

Genom vårt pensionssystem sparar de allra flesta av oss i fonder. Närapå varannan svensk har dessutom också köpt fonder på egen hand under de senaste tolv månaderna. Samtidigt visar FI:s hushållsundersökning att många fondsparare saknar grundläggande kunskap om fonder. Var tredje fondsparare vet inte hur hög fondavgiften är. Varannan svensk förstår inte skillnaden mellan att investera i en aktiefond, och att investera i en enskild aktie.

– Fonder är ett bra alternativ för de allra flesta som vill spara långsiktigt. Samtidigt är det viktigt att veta vad det är man köper. Inte minst då de allra flesta av oss faktiskt har ett fondsparande genom pensionssystemet, vare sig vi vill eller inte, säger Moa Langemark, rådgivare på Finansinspektionen.

Se videon, eller läs listan, där Moa Langemark presenterar tre viktiga fakta om fonder.

Tre fakta om fonder – det här måste du veta

1. Vad är en fond?
Det finns många typer av fonder, men den vanligaste är aktiefond. En aktiefond kan beskrivas som en korg med aktier. När du köper en fond får du alltså aktier från många olika bolag. Då blir risken generellt sett lägre jämfört med om du äger en enskild aktie i bara ett bolag. Men tänk på att fonder både kan öka och minska i värde. Du kan alltså förlora delar eller hela det insatta kapitalet.

2. Vad ska en fond kosta?
Ju högre avgiften är, desto mer behöver fonden öka i värde för att du ska tjäna något på det. Eftersom ingen vet hur mycket fonden kommer att avkasta i framtiden kan det vara bra att välja en fond med låg avgift så att du inte riskerar att betala för mycket. Som ett exempel kan det i ett långsiktigt sparande skilja flera hundra tusen kronor i avgift mellan en fond som kostar 0,2 procent och 1,2 procent. Vad som är en låg avgift varierar, men för en global aktieindexfond brukar en avgift på upp till 0,2 procent betraktas som låg.

3. Hur länge ska jag äga fonden?
Börsen har en långsiktigt uppåtgående trend, men det svänger mycket på vägen. Det betyder att dina fonder kan gå både upp och ner i värde. Tänk därför långsiktigt, och äg fonden under minst fem år.
Kom ihåg att även om en fond tidigare har gått bra behöver det inte nödvändigtvis fortsätta på samma vis. Det finns inga garantier, oavsett hur lång tid du sparar.

Läs mer: Fem tips för ett hållbart sparande


Senast granskad: 2024-12-12