Polismyndigheten leder en nationell samordningsfunktion för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism där även FI ingår.
Samordningsfunktionen tar årligen fram en nationell riskbedömning för penningtvätt och finansiering av terrorism. De har också tagit fram en rapport om hawala.
Samordningsfunktionen har tagit fram en broschyr för valutaväxlare om regler för penningtvätt och finansiering av terrorism. Broschyren finns på svenska och engelska.
Broschyr: Information till valutaväxlare om penningtvätt och finansiering av terrorism (svenska)
Läs mer på Polisen: Nationell samordning mot penningtvätt och finansiering av terrorism
Samordningsfunktionen har även tagit fram en broschyr för penningöverförare om regler för penningtvätt och finansiering av terrorism. Broschyren finns på svenska och engelska.
I Sverige finns framför allt två lagar som reglerar bekämpningen av penningtvätt.
Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) är det administrativa regelverk som gäller för företag inom vissa sektorer. Regelverket syftar till att förhindra att företag utnyttjas för penningtvätt och terrorismfinansiering.
Företag som omfattas av penningtvättslagen ansvarar för att utan dröjsmål rapportera misstänkt penningtvätt eller terrorismfinansiering i sin verksamhet till Finanspolissektionen inom Polismyndigheten (Finanspolisen). Rapporteringen ska ske på det sätt som Finanspolisen anvisar. Företag kan komma i kontakt med Finanspolisen via mejladressen fipo@polisen.se.
Lag (2014:307) om straff för penningtvättsbrott är det straffrättsliga regelverket som omfattar penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen medför bland annat att det är brottsligt att tvätta pengar.
Finansinspektionens uppdrag är att utöva tillsyn över att de finansiella företag som omfattas av penningtvättslagen följer de regler som finns där för att förhindra att de utnyttjas för penningtvätt.