Exponering av säkerhetskänslig verksamhet

När en annan aktör kan få tillgång till en verksamhetsutövares säkerhetskänsliga verksamhet − exempelvis vid anlitande av leverantörer, verksamhetsförändringar, utkontrakteringar och samarbeten − finns särskilda regler att följa. En verksamhetsutövare inom FI:s tillsynsområde ska också i vissa fall samråda med FI.

Säkerhetsskyddsavtal och säkerhetsskyddsöverenskommelse

Om en verksamhetsutövare avser att genomföra en upphandling, ingå ett avtal eller inleda en samverkan eller ett samarbete med en annan aktör och aktören genom förfarandet kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell eller högre, eller annan säkerhetskänslig verksamhet av motsvarande betydelse för Sveriges säkerhet, ska denna ingå ett säkerhetsskyddsavtal med den andra aktören.

Syftet med ett säkerhetsskyddsavtal är att säkerhetsskyddet ska upprätthållas på samma nivå hos den andra aktören som hos verksamhetsutövaren.

Inför ett säkerhetsskyddsavtal ska en verksamhetsutövare göra en särskild säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning. Om det planerade förfarandet innebär att den andra aktören kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i säkerhetsskyddsklassen hemlig eller högre, eller annan säkerhetskänslig verksamhet av motsvarande betydelse för Sveriges säkerhet ska verksamhetsutövaren samråda med FI innan den inleder förfarandet.

En verksamhetsutövare som avser att genomföra en upphandling, ingå ett avtal eller inleda en samverkan eller ett samarbete som innebär att den andra aktören kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i högst säkerhetsskyddsklassen begränsat hemlig eller annan säkerhetskänslig verksamhet av motsvarande betydelse för Sveriges säkerhet ska tillse att säkerhetsskyddet regleras på något annat sätt än genom ett säkerhetsskyddsavtal (säkerhetsskyddsöverenskommelse).

Även inför säkerhetsskyddsöverenskommelser behöver verksamhetsutövaren identifiera vilka säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller annan säkerhetskänslig verksamhet som ska exponeras, vilka säkerhetshot och sårbarheter som föreligger samt vilka säkerhetsskyddsåtgärder som behöver vidtas. Verksamhetsutövaren bör även pröva om det är lämpligt från säkerhetsskyddssynpunkt att genomföra förfarandet

Tänk på att ett säkerhetsskyddsavtal eller en säkerhetsskyddsöverenskommelse alltid måste ingås innan motparten kan få tillgång till den säkerhetskänsliga verksamheten.

Säpo - Säkerhetsskyddsavtal vid upphandlingar och samarbeten

Överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet

En verksamhetsutövare ska även göra en särskild säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning och samråda om verksamhetsutövaren avser att överlåta hela eller någon del av den säkerhetskänsliga verksamheten eller egendom av betydelse för Sveriges säkerhet eller ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd.

Skyldigheten att samråda gäller även den som avser överlåta icke publika aktier eller andelar i säkerhetskänslig verksamhet

Samråd

Anmälan om samråd ska ske på en blankett som finns på FI: webbplats.


Senast granskad: 2025-01-14