FFFS 2011:22

Föreskrifter om försäkringsföretags val av räntesats för att beräkna försäkringstekniska avsättningar

Upphävd 2013-12-31 se FFFS 2013:23

Sammanfattning

Föreskrifterna reglerar hur försäkringsföretagen ska välja räntesats för att beräkna företagstekniska avsättningar. Ett försäkringsföretag ska tillämpa föreskrifterna för att beräkna livförsäkringsavsättningar för liv- eller sjukförsäkring. Ett skadeförsäkringsföretag ska tillämpa föreskrifterna för att beräkna försäkringstekniska avsättningar för liv- eller sjukränta.

Försäkringsföretagen ska inte tillämpa föreskrifterna för livförsäkring där försäkringstagaren bär den finansiella risken.

Med ändringarna anpassas regelverket till den nya försäkringsrörelselagen. Reglerna gäller från och med den 1 maj 2011. Föreskrifterna upphäver FFFS 2008:23 men under en övergångsperiod får understödsföreningar fortsätta att tillämpa FFFS 2008:23.

Ändringar i grundförfattningen

FI inför en möjlighet för försäkringsföretagen att tillfälligt använda alternativa sätt att beräkna försäkringstekniska avsättningar. Detta gäller vid kraftig oro på de finansiella marknaderna och för att värna försäkringstagarnas och ersättningberättigades intressen. Motsvarande möjlighet införs för tjänstepensionskassorna genom ett förenklat dispensförfarande. Ändringen gäller från 30 juni 2012. ändr. 2012:5

Dokument

Ändringar