Så kan det gå till

Bedragare arbetar ofta metodiskt och långsiktigt för att kunna lura investerare vid upprepade tillfällen. Först kommer ett erbjudande om en investering, sen ytterligare erbjudanden och slutligen erbjuds hjälp med att rädda situationen. 

Försäljningsfasen

Det börjar ofta med ett telefonsamtal från någon som erbjuder en lönsam investering. Erbjudandet kan även dyka upp via sms, e-post eller sociala medier.

Bygga förtroende

Avsikten är att kunna lura den som investerar på pengar, helst vid upprepade tillfällen. Ett utmärkande drag för investeringsbedrägerier är det metodiska och långsiktiga arbetssättet som bedragarna använder sig av. De kan höra av sig flera gånger per dag eller långsiktigt bygga upp förtroende med färre samtal men hålla kontakten under flera år istället. De som råkat ut för investeringsbedrägerier har ofta först blivit uppringda av en främmande person som utger sig för att vara placeringsrådgivare eller specialist. Den som ringer säger sig arbeta för en firma i finansbranschen, som beskrivs som seriös och respektabel, ibland med adress i finanskvarteren i någon känd storstad.

Säljare

De som hör av sig är kunniga och har lätt för att prata för sin produkt. De vet vad de ska säga och utlova för att övertyga. Alla frågor har de ett svar på. Bedragarna är ofta envisa och det finns drabbade som vittnat om att de fått hundratals telefonsamtal under bara några veckor och slutligen gett efter för trycket och investerat.

Falska förhoppningar

Tyvärr kan det som till en början låter fantastiskt i själva verket vara ett bedrägeri som slutar med att du förlorar allt du investerat. Löften som "miljonär inom en månad" är en typ av budskap som använts. Ofta lämnas även garantier om att pengarna går att ta ut redan efter kort tid och med garanterad vinst.

Exklusivt

De som ligger bakom för fram budskapet om hur duktiga de är och hur unik produkten och möjligheten är. Du kan få höra att bara en utvald skara människor får prova och ta del av möjligheten. Bedragaren kan påstå att du får köpa in dig under marknadspris eller att de har insiderinformation som gäller exempelvis en kommande produkt eller börsnotering. Så länge du verkar intresserad behandlas du som en högt värderad kund och kan bli vidareslussad till mer erfarna rådgivare på högre nivå.

Snygg fasad

Strategin är att efterlikna en riktig affärsverksamhet i allt, från bolagsnamn – som kan vara snarlika välkända företags – till väldesignade webbplatser. Webbplatserna kan ha länkar till ansedda aktörer, som Nasdaq, Bloomberg, Visa, Mastercard och Market Watch, allt för att det ska verka seriöst.

Hakar på trender

Bedragarna vet vad som är aktuellt och vilka produkter som har synts mycket i media. Som exempel har bedrägerier som påstås placera i populära aktier, valutor, råvaror och virtuella valutor ökat senaste året.

Falska annonser

En typ av investeringsbedrägerier har ökat under det senaste året, det gäller erbjudanden om relativt små investeringar vilket gör att bedragarna kan rikta in sig mot en stor målgrupp. Ofta har den drabbade fått upp en annons i sociala medier och där skrivit in sina kontaktuppgifter, dessa sprids sedan vidare till en mängd bedragare. I annonseringen syns kändisar som berättar hur snabbt och enkelt de tjänat mycket pengar genom en investering. Ofta handlar annonsen om bitcoin och allt utmålas som lite hemligt och exklusivt. Annonserna finns i sociala medier och på internet, ibland ser det ut som om de publicerats av någon känd dagstidning. Allting är en bluff och kändisarna utnyttjas för att skapa uppmärksamhet och trovärdighet.

Proffsig hemsida

Har man väl skrivit in sina kontaktuppgifter kommer någon snart ringa upp från ett av de påhittade bolagen och försöka sälja in en investering. Ofta räcker det med att investera 250 Euro eller usd första gången. Därefter brukar det gå att logga in på en hemsida som brukar se proffsig ut. Där går det att se sin insättning och de investeringar som sker. Ofta går det bra i början. Det är dock inga riktiga siffror utan manipulerat så att det snabbt ser ut som investeringen gett stor vinst för att locka till att investera mer.

Sedan följer många fler telefonsamtal för att man ska investera mer och mer, argumentet kan vara att det går så bra med hänvisning till de manipulerade siffrorna.

Målet för bedragaren är att bedrägeriet ska kunna fortsätta under så lång tid som möjligt så allt är möjligt i försöken att övertala dig att sätta in mer pengar. I några fall har bedrägeriet börjat med små belopp men sedan vuxit till flera miljoner.

Social manipulation

Det som bedrägerier av det här slaget har gemensamt är att bedragaren ofta är kunnig men även duktig på att manipulera och vet vad de ska säga för att inge förtroende.

Digitala

Se upp om du blir ombedd att installera en programvara så att det går att fjärransluta till datorn. Då kan bedragaren komma åt känsliga uppgifter. Nästa steg kan vara att du ombeds knappa in inloggningskoder till bank-id eller lämna ut inloggningsuppgifter. Det har hänt att bedragaren då både tagit de pengar som finns samt gjort ansökningar om stora blancolån.

Falska myndigheter

Det kan förekomma hänvisningar till falska myndigheter eller övervakningsorganisationer, och deras webbplatser. Där kan det vara möjligt att få bekräftat att ett bolag existerar eller att du faktiskt står som ägare till de värdepapper du investerat i. I själva verket är det bedragarna själva som står bakom webbplatserna, och svarar på förfrågningar.

Ofta används namn som lätt kan förväxlas med riktiga myndigheter eller organisationer.

Avgifter och återköp i nästa fas

Bedrägeriet går här ut på att försöka lura dig på mer pengar genom en påstådd avgift. Ofta när du beslutat att inte investera mer.

Uttag

Vill man ta ut pengarna har många fått uppleva att de utsätts för plötsliga påhopp som att man verkar rädd och inte litar på den så kallade rådgivaren. Om man ändå står på sig för att få gör ett uttag kan plötsligt investeringen gå ner till 0 i värde eller så får man påhittade krav på avgifter som måste betalas för att uttaget ska gå igenom. Det kan vara påstådda bankavgifter, skatter, kontraktsavgifter osv.

Ny rådgivare

Ett annat upplägg är att någon ringer och meddelar att din rådgivare har bytts ut eller att en annan mäklarfirma kommer ta över verksamheten. Det kan här komma ett erbjudande om att sälja eller byta in dina aktier till ett förmånligt pris. Bedrägeriet går här ut på att försöka lura dig på pengar genom påstådda avgifter som är förknippade med försäljningen.

Andra skäl till försäljningen

  • rekommendation att sälja för att investera i ett bättre bolag
  • en klient som vill komma över 51 procent av aktierna i bolaget
  • en klient vill köpa värdelösa aktier för att göra förlustavdrag

Erbjudanden enligt ovan gäller ofta bara under en kort tid och kräver snabba beslut. Vanligt är att det påstås att skatt måste betalas i förskott och att du får hjälp med allt det administrativa. Betalar du den första avgiften kan du räkna med att det tillkommer fler avgifter.

Räddningsfasen

Har man en gång blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri är risken stor att bedragarna försöker igen. Ibland tätt inpå det första bedrägeriet men ibland först flera år senare. Förr eller senare brukar någon höra av sig och erbjuda hjälp med att få tillbaka förlorade pengar från tidigare bedrägerier.

Hänvisar till myndigheter och utredningar

Den som ringer säger sig ofta ha kännedom om ett tidigare bedrägeri och hänvisar exempelvis till att de ringer på uppdrag av en myndighet, bank eller juridisk avdelning. Det har hänt att skärmen på telefonen felaktigt visar en myndighets telefonnummer, till exempel FI:s växelnummer. Detta är en fortsättning på tidigare bedrägeri.

Vill komma åt dina bankkonton

Bedragaren vill ofta komma åt din dator och ber att du installerar ett program för fjärranslutning. Argumentet kan vara att det då blir lättare att visa en presentation av vad de har hittat. Alternativt behöver du visa de överföringar som gjorts till bluff-företag. Går man med på detta kan bedragaren komma åt både känslig information på datorn och de pengar som finns på bankkontona.

Falska avgifter

En annan variant är att någon form av avgift ska betalas för att få hjälp. Det kan påstås vara en kontraktsavgift, licensavgift, skatt, bankavgift eller något annat som är en del av bedrägeriet. Upplägget liknar det som beskrivits tidigare. Ofta är det bråttom att betala. Förklaringen som ges kan vara att pengarna kanske inte går att nå dagen efter och därmed går förlorade.


Senast granskad: 2024-12-12