FI redo att agera om skulderna ökar

2013-09-10 | Bolån Tal och debatt

Om hushållens skulder fortsätter att öka kommer FI att agera. Men att sänka bolånetaket är inte den bästa åtgärden. I stället måste amortering uppmuntras och ytterst kan det bli ett krav på amortering. Det sa Martin Andersson i Finansutskottets utfrågning om makrotillsyn.

Martin Andersson talade om FI:s roll som ansvarig myndighet för makrotillsynen i Sverige. FI har tillsyn över de finansiella företagen och ett samlat ansvar för samtliga så kallade makrotillsynverktyg. Det gäller allt från kapitalkrav och bolånetak till de kommande kontracykliska kapitalbuffertarna vilka innebär att banker ska avsätta mer kapital när utlåningen ökar kraftigt.

Martin Andersson talade också om hushållens skulder och risker för framtiden. Bolånetaket har fått stor effekt på hushållens amorteringsvilja när det gäller stora lån. Samtidigt ser FI med oro på att allt för få hushåll amorterar på lån under 75 procent av marknadsvärdet. Det samtidigt som att nedgången i tillväxttakten för nya lån kan ha stannat av.

Om utvecklingen går åt fel håll kommer FI att agera men ser inte att nästa steg är att sänka bolånetaket ytterligare. I stället behövs det, enligt Martin Andersson, åtgärder för att uppmuntra amortering och ytterst kan det bli aktuellt med ett krav på amortering. Kravet skulle komplettera bolånetaket och skulle då, liksom bolånetaket, riktas mot nya lån.