Finansinspektionens hållbarhetschef Johanna Fager Wettergren höll i dag en presentation om global policyutveckling och omställningsplaner på konferensen Hållbara finanser, som arrangerades av Dagens industri och Aktuell Hållbarhet.
Företags omställningsplaner spelar en nyckelroll i omställningen mot en hållbar ekonomi. Med omställningsplaner kan företag sätta en strategi för hur de arbetar med att ställa om sin verksamhet mot nettonollmål eller minskade koldioxidutsläpp och redovisa en detaljerad planering. Omställningsplaner kan också vara en viktig utgångspunkt för att kunna bedöma klimatrelaterade risker, vilket är något som tillsynsmyndigheter tittar på.
I det globala policyarbetet är omställningsplaner ett verktyg som är högt upp på agendan. Att finansiella och icke-finansiella företag tar fram och rapporterar om sina omställningsplaner ingår även i EU-regelverk inom hållbar finans. Bland annat kommer krav på att företag i ska redogöra för sina omställningsplaner sin hållbarhetsrapport, genom det nya direktivet om företags hållbarhetsredovisning.
− Att de finansiella företagen lever upp till sina utfästelser om bland annat utsläppsminskningar i sin verksamhet och i sina produkter är något vi som tillsynsmyndighet följer. Om företagen beskriver sina produkter och tjänster som mer hållbara än vad de faktiskt är finns en risk för grönmålning. Det gäller även företagens beskrivningar av övergripande mål och utfästelser på enhetsnivå, sa Johanna Fager Wettergren.
En trovärdig och robust omställningsplan bygger på vetenskapligt baserade mål. Den ska innehålla struktur och effektiva processer för att styra mot målet, en strategi för att nå målet inklusive en tydlig plan för vilka åtgärder och aktiviteter som ska vidtas. Risker behöver identifieras och en plan tas fram för hur dessa kan minimeras. En viktig del av planen är delmål och mätetal som gör det möjligt att löpande följa upp och utvärdera omställningsarbetet.