FFFS 2005:32

Föreskrifter och allmänna råd om placeringsriktlinjer och konsekvensanalys för institut som driver verksamhet avseende tjänstepension

Upphävd 2011-05-01 se FFFS 2011:16

Sammanfattning

Föreskrifterna införs med anledning av de nya tjänstepensionsreglerna, enligt vilka placeringsriktlinjerna blir centrala för verksamheten och grundläggande för tillämpningen av aktsamhetsprincipen. De blir också centrala för FI:s tillsyn. I dag ska försäkringsbolag upprätta placeringsriktlinjer för alla sina tillgångar. Nytt blir att också tjänstepensionskassor och pensionsstiftelser ska upprätta placeringsriktlinjer. För att underlätta FI:s tillsyn ska riktlinjerna också ges in till Finansinspektionen senast när de börjar användas och när de ändras (jfr prop. 2004/05:165 s. 183).

Vidare ska livförsäkringsbolag som meddelar tjänstepensionsförsäkring, tjänstepensionskassor och pensionsstiftelser till placeringsriktlinjerna foga en analys av vad riktlinjerna väntas få för konsekvenser för institut och ersättningsberättigade. I föreskriften anges vad placeringsriktlinjerna och konsekvensanalysen minst ska innehålla.

Dokument