Utgivning av kryptotillgångar

I Mica-förordningen särskiljs tre typer av kryptotillgångar: e-pengatoken, tillgångsanknuten token och andra kryptotillgångar. Utgivare omfattas av olika krav beroende på vilken typ av kryptotillgång man avser att ge ut.

Utgivare av e-pengatoken måste bland annat underrätta FI om sin avsikt att ge ut sådana token. För att ge ut tillgångsanknutna token krävs tillstånd från FI. För utgivare av andra kryptotillgångar än tillgånganknutna token eller e-pengatoken krävs inte tillstånd från FI men det ställs andra krav på utgivare av sådana token.

Med kryptotillgång avses i Europaparlamentets och Rådets förordning om marknader för kryptotillgångar (EU) 2023/1114 av den 31 maj 2023 (Mica) en digital representation av ett värde eller av en rättighet som kan överföras och lagras elektroniskt med hjälp av teknik för distribuerade liggare eller liknande teknik.

E-pengatoken

Med e-pengatoken avses en typ av kryptotillgång som ska upprätthålla ett stabilt värde genom att hänvisa till värdet på en officiell valuta. Enbart kreditinstitut och institut för elektroniska pengar får ge ut e-pengatoken.

Om ett kreditinstitut eller e-pengainstitut avser att lämna ett erbjudande till allmänheten om eller ansöka om upptagande till handel av en e-pengatoken i unionen, ifall inte institutet är utgivaren av denna e-pengatoken, ska det:

Anmäla sin avsikt till FI;

  1. Utarbeta en vitbok om kryptotillgångar för denna e-pengatoken, anmäla den till FI och offentliggöra den på sin webbplats;
  2. Offentliggöra sitt marknadsföringsmaterial på sin webbplats;
  3. Anmäla reviderade vitböcker till FI och offentliggöra dem på sin webbplats;
  4. Uppfylla andra krav som ställs på utgivare av e-pengatoken.

Vad en vitbok ska innehålla och i vilken form den ska vara framgår av artikel 51 och bilaga III i Mica. Det krävs inget godkännande från FI innan offentliggörandet av vitboken och marknadsföringsmaterialet. FI kommer dock att utöva tillsyn över utgivare av e-pengatoken och löpande granska information i de offentliggjorda vitböckerna och marknadsföringsmaterialen.

Tillgångsanknutna token

Med tillgångsanknuten token avses en typ av kryptotillgång som inte är en e-pengatoken och som ska upprätthålla ett stabilt värde genom att hänvisa till ett annat värde eller en annan rättighet eller en kombination därav, inbegripet en eller flera officiella valutor. Enbart juridiska personer och andra företag får ge ut tillgångsanknutna token. För kreditinstitut gäller särskilda regler. Det finns vissa undantag när det inte krävs tillstånd för att ge ut tillgångsanknutna token, se artikel 16 i Mica.

När utgivare är ett kreditinstitut

Om ett kreditinstitut avser att lämna ett erbjudande till allmänheten om eller ansöka om upptagande till handel av en tillgångsanknuten token i unionen, ifall inte institutet är utgivaren av denna token, ska det:

  1. Utarbeta en vitbok om kryptotillgångar för den tillgångsanknutna token och skicka den till FI för godkännande;
  2. Underrätta FI innan institutet ger ut den tillgångsanknutna token för första gången;
  3. Underrätta FI om revidering av den offentliggjorda vitboken;
  4. Uppfylla andra krav som ställs på utgivare av tillgångsanknutna token.

Vad en vitbok ska innehålla och i vilken form den ska vara framgår av artikel 19 och bilaga II i Mica. I samband med ansökan om godkännande av kreditinstituts vitbok ska en avgift på 33 000 kr betalas till FI. Se faktaruta betalningsrutin.

Vad en underrättelse om att till allmänheten erbjuda tillgångsanknutna kryptotillgångar eller ansöka om upptagande till handel av tillgångsanknutna kryptotillgångar ska innehålla framgår av artikel 17 i Mica. I samband med underrättelse ska en avgift betalas till FI. Avgiften baseras på FI:s bedömda handläggningstid. Avgiftens storlek regleras i förordningen (2001:911) om avgifter för prövning av ärenden hos Finansinspektionen. Se faktaruta betalningsrutin. FI bedömer underrättelsen inom 20 arbetsdagar från mottagandet. Handläggningstiden kan förlängas med högst 20 arbetsdagar om underrättelsen behöver kompletteras.

När vitboken revideras ska kreditinstitutet inkomma med en underrättelse om revidering av vitboken och betala en avgift på 25 500 kr till FI. Se faktaruta betalningsrutin.

När utgivare inte är ett kreditinstitut

Om ett annat företag än kreditinstitut avser att ge ut tillgångsanknuten token krävs det tillstånd från FI.

Vad en ansökan om tillstånd att till allmänheten erbjuda tillgångsanknutna kryptotillgångar eller ansöka om upptagande till handel av tillgångsanknutna token ska innehålla framgår av artikel 18 i Mica.

I samband med ansökan ska en avgift betalas till FI. Avgiften baseras på FI:s bedömda handläggningstid. Avgiftens storlek regleras i förordningen (2001:911) om avgifter för prövning av ärenden hos Finansinspektionen. Se faktaruta betalningsrutin. Dessutom tar FI årligen ut en tillsynsavgift.

FI fattar beslut inom 60 arbetsdagar från det att ansökan är fullständig. Handläggningstiden kan förlängas med högst 20 arbetsdagar om ansökan behöver kompletteras.

Andra kryptotillgångar än e-pengatoken eller tillgånganknutna token

Andra kryptotillgångar än e-pengatoken och tillgångsanknutna token omfattar en mängd olika kryptotillgångar, däribland nyttotoken. Med nyttotoken avses i Mica en typ av kryptotillgång som endast är avsedd att ge åtkomst till en vara eller tjänst som tillhandahålls av utgivaren av denna token.

Enbart juridiska personer får ge ut andra kryptotillgångar än tillgångsanknutna token och e-pengatoken. När en juridisk person avser att lämna ett erbjudande till allmänheten om en annan kryptotillgång än en tillgångsanknuten token eller en e-pengatoken i unionen ska den:

  1. Utarbeta en vitbok om kryptotillgångar för denna kryptotillgång, anmäla den till FI och offentliggöra den på sin webbsida;
  2. Utarbeta allt marknadsföringsmaterial för denna kryptotillgång och offentliggöra det på sin webbsida; och
  3. Uppfylla andra krav som ställs på erbjudare av sådana kryptotillgångar.

Det finns undantag från skyldigheter för vissa erbjudanden till allmänheten, se artikel 4 i Mica.

Vad en vitbok ska innehålla och i vilken form den ska vara framgår av artikel 6 och bilaga I i Mica. Det krävs inget godkännande från FI innan offentliggörandet av vitboken och marknadsföringsmaterialet. FI kommer dock att utöva tillsyn över utgivare av e-pengatoken och löpande granska information i de offentliggjorda vitböckerna och marknadsföringsmaterialen.

Kontaktpunkt

Ansökningar, underrättelser, anmälan och vitböcker ska mejlas till finansinspektionen@fi.se.

Fakta betalningsrutin

  • FI registrerar anmälan som får ett diarienummer.
  • FI skickar därefter ett handläggarbrev där diarienummer och betalningsinformation framgår.

Betala inte avgiften innan du har fått handläggarbrev och diarienummer från FI.

Läs mer


Senast granskad: 2025-01-14