Risker med krypto

FI, tillsammans med andra europeiska tillsynsmyndigheter, bedömer att kryptotillgångar inte är lämpliga för de flesta konsumenter. De flesta kryptotillgångar är svåra att värdera på ett tillförlitligt sätt och risken att förlora investerade pengar är väldigt hög.

Trots att en ny reglering för kryptomarknaden, Mica-förordningen, kommer på plats under 2024 är riskerna med krypto fortfarande stora för dig som konsument.

Snabba prisförändringar och säkerhetsproblem

Priserna på kryptotillgångar kan förändras kraftigt på kort tid. Många kryptotillgångar saknar även underliggande värden som är jämförbara med till exempel aktier eller fonder, vilket gör dem svåra att värdera korrekt. Värdet för dessa kryptotillgångar baseras enbart på utbud och efterfrågan vilket kan påverkas av flera olika faktorer. Dessutom finns det en stor risk för bedrägerier, hackerattacker och andra säkerhetsincidenter som du i dag inte är skyddad mot som konsument.

Mica-förordningen ska stärka konsumentskyddet

Den nya EU-regleringen Mica kommer att förbättra konsumentskyddet inom EU. Förordningen kräver att företag som hanterar kryptotillgångar upprätthåller höga säkerhetsstandarder för att skydda din information och förhindra dataintrång. För dig som konsument innebär detta en minskad risk för förlust av dina tillgångar genom tekniska problem eller felaktigheter. Du kommer även att få tydlig information om hur företagen prissätter sina tjänster och beräknar avgifter, vilket underlättar för dig att förstå och jämföra kostnaderna. Om du stöter på problem är företagen skyldiga att erbjuda en effektiv och lättillgänglig klagomålshantering.

Trots de förbättringar som införs med den nya lagstiftningen kvarstår rekommendationen att kryptotillgångar generellt sett är olämpliga för de flesta konsumenter på grund av deras höga komplexitet och stora volatilitet, vilket gör dem till mycket riskfyllda investeringar.

Vissa kryptotillgångar har stor negativ miljöpåverkan

Utvinning av bitcoin och andra kryptotillgångar, så kallat mining, som använder sig av "proof-of-work-metoden" medför en betydande miljöpåverkan som hotar klimatomställningen. Denna metod förbrukar enorma mängder el, vilket även resulterar i stora utsläpp av koldioxid. FI har tillsammans med Naturvårdsverket föreslagit att EU utreder att förbjuda den energikrävande utvinningsmetoden proof-of-work och att vi i Sverige motverkar bred etablering av kryptoutvinning med den energikrävande metoden under tiden.

Den nya Mica-regleringen bidrar till en viss förbättring genom att kräva att aktörer inom kryptoindustrin upplyser investeraren om kryptotillgångarnas miljöpåverkan på ett tydligt sätt. Trots detta återstår dock betydande utmaningar med användningen av proof-of-work-metoden

Risker för penningtvätt och finansiering av terrorism

Kryptotillgångar utnyttjas för brottsliga syften, som penningtvätt och finansiering av terrorism. Den snabba transaktionshastigheten, globala räckvidden och möjligheten att delvis upprätthålla anonymitet, samt att transaktioner kan genomföras utan traditionella finansiella mellanhänder som banker, gör dem till attraktiva verktyg för kriminella aktörer.

För att motverka dessa risker har EU:s penningtvättsregelverk uppdaterats för att inkludera aktörer inom kryptosektorn. Från och med december 2024 kommer nya krav att införas vilka innebär att vissa företag måste spåra överföringar av kryptotillgångar i högre utsträckning än idag. Syftet är att bättre kunna identifiera och utreda misstänkta transaktioner.

Läs mer:


Senast granskad: 2024-06-13