Den nya generativa AI-tekniken har fått en snabb och bred spridning inom den svenska finanssektorn. Samtidigt tenderar arbetet med att hantera riskerna som kommer med den nya tekniken att halka efter. Den bedömningen gör FI efter en kartläggning av företagens användning.
Internationella valutafonden (IMF) och rådet för finansiell stabilitet (FSB) har släppt en statusrapport av länders implementering av regleringar av kryptomarknaden. Rapporten visar att nästan alla länder som är medlemmar i FSB antingen har planer på att ta fram ny eller uppdatera existerande reglering för kryptotillgångar, eller också har de redan reglering på plats.
Finansinspektionen tillstyrker förslagen i slutbetänkandet från utredningen om säker och tillgänglig digital identitet (SOU 2024:45).
Den 26 november arrangerar FI ett rundabordssamtal för de företag som planerar att ansöka om tillstånd enligt EU:s nya kryptoregelverk, Mica-förordningen.
Allt fler banker och andra kreditinstitut erbjuder sparande via digitala inlåningsplattformar. Detta gör dem mer sårbara, eftersom volymen av inlåning snabbt kan sjunka. FI konstaterar i en rapport att en del institut inte tar tillräcklig höjd för riskerna, bland annat när de beräknar vilken likviditetsbuffert som krävs vid sådan inlåning. I ett rättsligt ställningstagande visar vi hur reglerna ska tolkas.
FI:s innovationscenter har påbörjat en fördjupad analys för att kartlägga hur den svenska finanssektorn använder artificiell intelligens (AI) och hur bolagen själva ser på såväl möjligheter som utmaningar med tekniken.
FI tillämpar uppdaterade riktlinjer om riskfaktorer för penningtvätt och finansiering av terrorism gällande kryptotillgångar och leverantörer av kryptotjänster.
Företag som erbjuder banktjänster helt digitalt kan beskrivas som en neobank. I årets nationella riskbedömning slås fast att det i dessa verksamheter finns betydande risk för penningtvätt och finansiering av terrorism. Detta då deras produkter och tjänster möjliggör viss anonymitet till följd av lägre grad av kontroll, vilket gör dem attraktiva för kriminella aktörer. Bättre informationsutbyte och rapportering mellan myndigheter är en del av lösningen.
Inom såväl finanssektorn som andra sektorer finns en tydlig trend mot ökad användning av artificiell intelligens (AI). Inför ny lagstiftning på området bjuder EU-kommissionen därför in till en konsultation.
FI ska utvärdera hur myndighetens innovationscenter ytterligare kan bidra till att förenkla för företagen och stärka arbetet med vägledning i innovationsfrågorna. Däremot ser inte FI tillräckliga motiv för att inrätta en så kallad regulatorisk sandlåda.
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett uttalande om vad företag bör tänka på om de använder sig av AI när de erbjuder investeringstjänster till konsumenter.
Mer än hälften av de svenskar som handlat med kryptocertifikat under de senaste sex åren har förlorat pengar på sin investering. Detta trots att den underliggande marknaden stigit med uppåt 500 procent under den studerade perioden. Det visar en ny analys från FI som undersöker svenskarnas handel i kryptocertifikat.