Nyheter Bank

Här listar vi nyheter som handlar om bankområdet.

2019

Förtydligande kring effekten för svenska banker av reviderade Baselregler

2019-12-23 | EBA Nyheter Stabilitet

Finansinspektionen vill i förhållande till den rapport som Europeiska Bankmyndigheten (EBA) publicerade i augusti göra ett förtydligande kring vilken effekt reviderade Baselregler kan få för svenska banker. Ökningen i primärkapitalkrav skulle enligt FI:s beräkningar bli cirka 30 procent i stället för 53 procent – vilket anges i rapporten från EBA – med samma antaganden och metodik som EBA använt, men utöver det med hänsyn tagen till det riskvägda beloppet för det nuvarande riskviktsgolvet för svenska bolån.

FI sanktionsprövar SEB

FI går vidare till en sanktionsprövning i undersökningen av Skandinaviska Enskilda Banken AB:s (SEB) styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i bankens dotterbolag i de baltiska länderna.

Debattartikel i Dagens Industri 28/11

Låga räntor medför hot mot den finansiella stabiliteten. I den stabilitetsrapport som FI publicerar på torsdagen varnar vi för att lågränteläget kan trappa upp jakten på avkastning bland fastighetsbolag och att storbankerna förlitar sig för lite på eget kapital när de finansierar dessa risker genom lån, skriver FI:s Erik Thedéen och Henrik Braconier.

EBA redovisar EU-bankers kapital och exponeringar

2019-12-17 | EBA Nyheter Bank

Europeiska bankmyndigheten, EBA, har publicerat uppgifter om bland annat exponeringar och kapitalsituation hos europeiska banker.

Uppdaterade valideringsregler från EBA

Europeiska bankmyndigheten, EBA, har publicerat en uppdaterad lista med valideringsregler.

Kalibrering av stresstest för kapitalplaneringsbufferten 2019

Finansinspektionen redovisar den specifika kalibreringen av riskfaktorer som har tillämpats vid stresstestet av de största företagens kapitalplaneringsbuffertar 2019.

EBA publicerar handlingsplan om hållbarhet

Europeiska bankmyndigheten, EBA, publicerade den 6 december 2019 sin handlingsplan för hållbarhet.

FI informerar betaltjänstleverantörer om inlämning av migreringsplaner

2019-12-09 | PSD 2 EBA Nyheter

De betaltjänstleverantörer som efter den 14 september 2019 inte följer reglerna om stark kundautentisering behöver i enlighet med ett yttrande från Europeiska bankmyndigheten (EBA) skicka in så kallade migreringsplaner till FI.

Nya riktlinjer om revisionsgranskning av finansiella rapporter som upprättas i Esef-formatet

2019-12-09 | Redovisning Esma Nyheter

Den gemensamma kommittén för europeiska tillsynsorgan för revisorer, Committee of European Auditing Oversight Bodies (CEAOB), har den 28 november 2019 antagit nya riktlinjer om revisorers granskning av finansiella rapporter i EU:s enhetliga elektroniska redovisningsformat, Esef.

Nya riktlinjer om regler för revisorsrotation

Den gemensamma kommittén för europeiska tillsynsorgan för revisorer, Committee of European Auditing Oversight Bodies (CEAOB), har den 28 november 2019 antagit nya riktlinjer om reglerna för revisorsrotation.