Gemensamma krafter krävs för att motverka att kriminella aktörer kan utnyttja det finansiella systemet för att begå brott och tvätta pengar. Det kan också finnas behov av ytterligare regelskärpningar. Det sa Malin Alpen, chef för FI:s område Betalningar, när hon i dag medverkade i ett panelsamtal på Penningtvättsdagarna.
De finansiella företagens arbete för att förebygga och förhindra penningtvätt är en prioriterad fråga för FI. Under 2025 kommer vi särskilt att fokusera på de sektorer och tjänster där riskerna för penningtvätt är som störst.
FI ska undersöka hur QB Europe (Quickbit) följer penningtvättsregelverket. Undersökningen omfattar företagets allmänna riskbedömning, rutiner och riktlinjer för kundkännedom och kundkännedomsåtgärder.
FI ska undersöka hur QB Europe AB (Quickbit) följer penningtvättsreglerna. Undersökningen omfattar företagets allmänna riskbedömning, rutiner för kundkännedom och kundkännedomsåtgärder.
I samband med plenarsammanträdet den 19−21 februari 2025 publicerade FATF flera beslut och uttalanden om länder med hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism.
FI påminner om att de finansiella institutens arbete mot penningtvätt, som gäller balansdagen 31 december 2024, ska vara rapporterad senast 31 mars 2025.
Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har tagit fram en ny vägledning som ska hjälpa verksamhetsutövare inom den finansiella sektorn att lättare upptäcka penningmålvakter.
Värdepappersbolag och banker som driver värdepappersrörelse kan minska riskerna för att utnyttjas för penningtvätt genom att vidta ytterligare åtgärder. Det visar Finansinspektionens kartläggning av företagens hantering av sådana risker i verksamheten.
Livförsäkringsföretagen kan minska riskerna för att utnyttjas för penningtvätt genom att vidta ytterligare åtgärder. Det visar Finansinspektionens kartläggning av företagens hantering av sådana risker i verksamheten.
Livförsäkringsföretag, värdepappersbolag och banker som driver värdepappersrörelse kan minska risken för att deras verksamhet med aktier, fonder och livförsäkringar utnyttjas av kriminella för att tvätta pengar eller gömma brottsvinster. Det visar två kartläggningar som Finansinspektionen har gjort av hur företag som erbjuder dessa produkter arbetar för att motverka penningtvättsrisker.
Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor.
Det tar bara några minuter. Dina svar behandlas självklart anonymt.
Om du först vill se dig om på webbplatsen innan du svarar kan du välja alternativet "Svara senare".
Tack för din medverkan!
Vänliga hälsningar
Finansinspektionen