Nyheter Bank

Här listar vi nyheter som handlar om bankområdet.

2020

FI har fattat beslut om kapitalbuffertar för storbankerna

FI har beslutat att de tre storbankerna ska hålla en systemriskbuffert om 3 procent och en kapitalbuffert för övriga systemviktiga institut om 1 procent.

Pelare 2-metod för bedömning av kapitalbaspåslag för pensionsrisk

Finansinspektionens uppdaterar de rättsliga förutsättningarna för metoden för bedömning av behov av särskilt kapitalbaskrav för pensionsrisk.

Pelare 2-metod för bedömning av kapitalpåslag för kreditrelaterad koncentrationsrisk

Finansinspektionen uppdaterar de rättsliga förutsättningarna för metoden för beräkning av kapitalpåslaget i pelare 2 för kreditrelaterad koncentrationsrisk.

Taxonomi 3.0 – steg 1 publicerad

2020-12-29 | EBA Nyheter Rapportering

Europeiska bankmyndigheten, EBA, har publicerat det första steget i den nya XBRL-taxonomin: version 3.0.

Nya rutiner för ökad öppenhet

2020-12-21 | Nyheter Om FI Marknad

Från och med 1 januari 2021 kommer FI att införa nya rutiner för hur vi informerar om påbörjade och avslutade tillsynsundersökningar.

Finansiella företag ska vara återhållsamma med utdelningar till och med september 2021

I ljuset av den ekonomiska osäkerhet som den pågående coronapandemin medför förväntar sig FI att bankerna inklusive kreditinstitut och andra finansiella företag som försäkringsbolag ska vara återhållsamma med aktieutdelning och aktieåterköp fram till den 30 september 2021. Summan av utdelning och återköp i bankerna under denna tid ska därför inte överstiga 25 procent av det sammanlagda nettoresultatet för de två räkenskapsåren 2019−2020.

FI tillämpar uppdaterade riktlinjer för kreditinstituts rapportering av finansieringsplaner

2020-12-17 | EBA Nyheter Rapportering

FI har underrättat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att vi avser att tillämpa EBA:s uppdaterade riktlinjer (EBA/GL/2019/05) om harmoniserade definitioner och rapporteringsmallar för de finansieringsplaner som kreditinstitut ska rapportera till Finansinspektionen en gång per år.

Debattartikel i Dagens Industri 17/12: Klimatredovisning snart lika skarp som finansiell

År 2020 kommer gå till historien som ett av de tre varmaste åren som någonsin har uppmätts, ett år med rekordstora skogsbränder och rekordmånga orkaner. Att utvecklingen är ohållbar och måste brytas är ett faktum och en nödvändig omställning har påbörjats för att motverka klimatförändringarna.

FI presenterar ny pelare 2-metod för marknadsrisker i övrig verksamhet

Finansinspektionen presenterar här en ny pelare 2-metod för att bedöma kapitalpåslaget för marknadsrisker i övrig verksamhet.

FI förlänger riskviktsgolv för svenska bolåneexponeringar

FI har fattat beslut om att förlänga riskviktsgolvet med ett år, från den 30 december 2020 till och med den 30 december 2021.