FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten, EBA, att FI avser att följa EBA:s riktlinjer om kunder med inbördes anknytning.
Den 23 februari 2018 publicerade EBA riktlinjer EBA/GL/2017/15 baserade på EU:s förordning 575/2013/EU – den så kallade tillsynsförordningen. Riktlinjerna ger närmare anvisningar om vilka kriterier som ska beaktas i bedömningen av om det föreligger en grupp av kunder med inbördes anknytning enligt artikel 4.1.39 i tillsynsförordningen.
FI har meddelat EBA att myndigheten avser att följa riktlinjerna. Riktlinjerna gäller företag som omfattas av tillsynsförordningen och är tillämpliga på alla delar i tillsynsförordningen där begreppet kunder med inbördes anknytning används. Riktlinjerna specificerar hur företagen bör agera när de tillämpar kraven om att gruppera två eller flera kunder i en grupp av kunder med inbördes anknytning när dessa kunder utgör en helhet ur risksynpunkt.
Riktlinjerna gäller från och med den 1 januari 2019 och vid samma tidpunkt upphävs CEBS (the Committee of European Banking Supervisors) riktlinjer om genomförandet av reviderade regler avseende stora exponeringar av den 11 december 2009 som till viss del innehåller liknande regler. I 5 kap. 4 § Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar finns bestämmelser som bygger på CEBS riktlinje om att företag ska göra en noggrann analys av samtliga exponeringar som överstiger två procent av företagets eller gruppens godtagbara kapital när det bestämmer stora exponeringar mot en grupp av kunder med inbördes anknytning.
Med anledning av de nya riktlinjerna kommer FI att se över FFFS 2014:12 och utreda om det finns skäl att upphäva den aktuella bestämmelsen. I EBA:s riktlinjer anges att företagen bör förstärka sina utredningar av ekonomiskt beroende mellan deras kunder där summan av alla exponeringar mot en enskild kund överstiger fem procent av primärkapitalet.
FI:s uppfattning är att riktlinjer från EBA riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning 1093/2010/EU om inrättandet av EBA innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter.