Nyheter

Här hittar du alla nyheter från FI.

2024

Förslag till nya föreskrifter om clearing och avveckling av betalningar

FI föreslår nya föreskrifter om clearing och avveckling av betalningar som ska gälla för clearingbolag och filialer till utländska clearingbolag.

Barn utsätts för bedrägerier i populära spel

Allt fler barn och unga blir bedragna på pengar i de mest populära onlinespelen. Det kan handla om allt från några hundra kronor till upp emot tusentals kronor. FI, Internetstiftelsen och Polisen vill nu uppmärksamma föräldrar på riskerna med bedrägerier riktade mot barn i populära spel såsom Roblox och Counter Strike.

Revideringen av Mifid och Mifir klar: nya regelverk publicerade

2024-03-15 | Nyheter Mifid Marknad

Nu har Europeiska unionens officiella tidning (EUT) publicerat den förordning som ändrar Mifir-förordningen och det direktiv som ändrar Mifid 2-direktivet.

Uppdaterade frågor och svar om insiderinformation

2024-03-14 | Nyheter Marknad

Nu finns en uppdaterad samling av frågor och svar om insiderinformation på FI:s webbplats. Målgruppen är emittenter som ska hantera och offentliggöra insiderinformation till marknaden.

FI lämnar det kontracykliska buffertvärdet oförändrat

I enlighet med bedömningen i den senaste stabilitetsrapporten, lämnar FI det kontracykliska buffertvärdet oförändrat i första kvartalet. Det buffertvärde på 2 procent som började tillämpas den 22 juni 2023 ska därmed fortsätta att gälla. Det kontracykliska buffertriktvärdet beräknas till 0 procent.

Nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd

FI:s styrelse har i dag beslutat om nya föreskrifter och allmänna råd om förvärv och förvaltning av nödlidande kreditavtal och om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till den officiella statistiken samt ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Varning för Nordix Chain

FI varnar för Nordix Chain som erbjuder finansiella tjänster utan tillstånd att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet. Nordix Chain står inte under vår tillsyn.

Internationella valutafondens rapport om Sveriges ekonomi

Internationella valutafonden (IMF) har publicerat sin slutliga rapport om Sveriges ekonomi.

Frågeformulär om offentliggörande av insiderinformation vid fastighetstransaktioner

2024-03-11 | Nyheter Marknad

Finansinspektionen uppmanar fastighetsbranschen och andra intressenter på värdepappersmarknaden att lämna synpunkter på vilken information som är nödvändig i pressmeddelanden om fastighetstransaktioner.

Vad är säkerhetskänslig verksamhet?

Säkerhetspolisen har publicerat en promemoria där myndigheten beskriver vad som kan anses utgöra verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet, enligt säkerhetsskyddslagen.

Bedragare påstår sig arbeta för Finansinspektionen

Just nu kontaktar bedragare konsumenter och påstår sig arbeta för Finansinspektionen, i syfte att lura till sig pengar. Vi vill uppmana till vaksamhet mot dessa bedragare.

Varning för LyxMont

Finansinspektionen varnar för LyxMont som erbjuder handel med värdepapper. LyxMont existerar inte enligt FI:s efterforskningar. LyxMont har inte tillstånd från FI att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet i Sverige och står alltså inte under FI:s tillsyn.

Varning för WFM International

Finansinspektionen varnar för WFM International som erbjuder finansiella tjänster utan tillstånd att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet. WFM International står inte under vår tillsyn.

Ny rapportering i Fidac

Från och med den 31 mars ska ett antal rapporter flytta från rapporteringssystemet Periodisk inrapportering till rapporteringssystemet Fidac.

Pressinbjudan: FI presenterar årets bolånerapport

FI presenterar den årliga bolånerapporten på en pressträff torsdagen den 7 mars kl. 10.00. Rapporten analyserar utvecklingen på bolånemarknaden. På pressträffen medverkar Daniel Barr, generaldirektör och Karin Lindell, senior analytiker.

Varning för TradeVision365

Finansinspektionen varnar för TradeVision365 som erbjuder finansiella tjänster utan tillstånd att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet. TradeVision365 står inte under vår tillsyn.

Varning för Nordic CT

Finansinspektionen varnar för Nordic CT som erbjuder finansiella tjänster utan tillstånd att driva värdepappersrörelse eller annan finansiell verksamhet. Nordic CT står inte under vår tillsyn.

Efrag publicerar utkast till digitala taxonomier för hållbarhetsrapportering

Den europeiska rådgivande gruppen för finansiell rapportering och hållbarhetsrapportering, Efrag, har publicerat två utkast till särskild klassificering (taxonomi) inför kommande krav på enhetligt elektroniskt format för företagens hållbarhetsrapporter.

Kapitalkrav för svenska banker kvartal 4, 2023

FI publicerar i dag kapitalkraven för svenska banker och kreditinstitut, inom tillsynskategori 1 och 2, per utgången av det fjärde kvartalet 2023.

Finansinspektionen undersöker Swedbank

FI ska undersöka hur Swedbank följer säkerhetsskyddsregelverket.

FI ställer krav på digitala amorteringsunderlag

2024-02-20 | Fintech Bolån Nyheter

Från och med september måste banker och andra bolåneföretag lämna amorteringsunderlag digitalt och snabbt. Det gör det enklare för kunderna att ta del av amorteringsunderlaget och kan öka rörligheten på bolånemarknaden.

Vet du vad ditt sparande kostar?

Nästan alla hushåll sparar i fonder men så många som en tredjedel vet inte vad deras fondsparande kostar – trots att fondavgiften har en stor betydelse för den framtida avkastningen. För att hjälpa sparare att hålla koll på vad olika fonder kostar publicerar vi varje kvartal vad vissa populära fondkategorier kostar i avgift.

Marie Lindström ny kommunikationschef på FI

2024-02-15 | Nyheter Om FI

FI har anställt Marie Lindström som ny kommunikationschef.

Daniel Barrs uppmaningar till försäkringsbranschen

Försäkrings- och sparbranschen har anledning att fundera över vad man kan göra för att sätta konsumentens behov i centrum. Nya krav på beredskap och hållbarhetsarbetet innebär också att företagen behöver utveckla sina strategier för samhällsansvar. Det var några av de budskap som Daniel Barr framförde till aktörer i försäkringsbranschen när han i dag talade på evenemanget Di Försäkring.

Fortsatt viktigt att vara en aktiv konsument på bankmarknaden

Under det fjärde kvartalet 2023 ökade skillnaden mellan bankernas utlåningsränta för bolån med rörlig ränta och kostnaden för deras finansiering (bruttomarginalen). Vid kvartalets utgång var bruttomarginalen 0,59 procentenheter, jämfört med 0,45 procentenheter vid slutet av det tredje kvartalet 2023. Samtidigt är inlåningsräntorna jämförelsevis låga, vilket bidrar till bankernas höga lönsamhet.

Slutrapporter med utkast till tekniska standarder för Dora

2024-02-12 | Dora Betalningar Nyheter

De europeiska tillsynsmyndigheterna EBA, Esma och Eiopa, har publicerat det första paketet av slutliga rapporter med utkast till tekniska standarder kopplade till EU:s förordning om digital operativ motståndskraft i den finansiella sektorn (Dora). Rapporterna har överlämnats till EU-kommissionen för beslut.

FI:s innovationscenter närvarar vid Stockholm Fintech Week

Finansinspektionens innovationscenter kommer att vara på plats på konferensen Stockholm Fintech Week den 14-15 februari för att berätta om FI:s olika ansvarsområden och vilken typ av vägledning som myndigheten bedriver.

Varning för risker med investeringstips på sociala medier

Allt fler hushåll möts av investeringstips i sociala medier och många kan lockas av att hitta sätt att snabbt bli rik. Men de råd, tips och rekommendationer som ges kan vara i ett helt annat syfte än välvilja.

Våra prioriteringar i tillsynen 2024

Erbjuds konsumenter rätt tjänster på finansmarknaden? Hur levererar sektorn samhällsviktiga tjänster i en osäker omvärld? Hur skyddar sig finansiella företag från att utnyttjas i kriminella syften? Det är några av de frågor som vi kommer att ha fokus på i vår tillsyn i år.

Esma upplyser om krav vid rekommendationer om investeringar i sociala medier

2024-02-07 | Esma Nyheter Marknad

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten Esma informerar om de krav som EU:s marknadsmissbruksförordning Mar ställer på den som ger investeringsrekommendationer i sociala medier, och risken för att rekommendationerna kan betraktas som marknadsmanipulation.