Finansinspektionen har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) vilka kriterier FI kommer att använda för att bedöma väsentligheten av förfallna kreditförpliktelser.
Den 19 oktober 2017 antog Europakommissionen en förordning ((EU) 2018/171) baserad på den tekniska standard om väsentlighetskriterier för förfallna kreditförpliktelser (EBA/RTS/2016/06) som antogs av EBA den 28 september 2016.
Förordningen är en komplettering av EU:s förordning 575/2013/EU - den så kallade tillsynsförordningen. Förordningen ger närmare anvisningar om kraven vid tillämpning av artikel 178(2)d i förordning (EU) nr 575/2013 om fastställande av trösklar för att bedöma väsentligheten av en förfallen kreditförpliktelse.
Väsentlighetströsklarna består av en absolut och en relativ komponent. När bägge dessa komponenter är överskridna ska ett institut börja räkna antalet dagar en fordran har varit i förfall.
FI ska meddela EBA vilka absoluta och relativa komponenter som fastställs för väsentlighetströsklarna inom svensk jurisdiktion.
FI har meddelat EBA följande absoluta tröskelvärden:
Beloppet för "hushållsexponeringar" fastställs till 1000 kronor. Beloppet för "andra exponeringar än hushållsexponeringar" fastställs till 5000 kronor.
FI har meddelat EBA följande relativa tröskelvärden:
Procentandelen fastställs till 1 procent för både hushållsexponeringar och andra exponeringar än hushållsexponeringar.
Institut kan tillämpa en lägre tröskel om de kan visa att detta lägre tröskelvärde är en relevant indikation på osannolikhet att betala (enligt CRR artikel 178.1 a) och inte kommer att leda till en överdriven andel tillfriskningar eller en minskning av kapitalkraven.
Denna förordning gäller både för institut som tillämpar en schablonmetod och för institut som tillämpar en internmetod vid beräkning av kapitalkravet för kreditrisk. De krav som framgår av förordningen ska börja tillämpas senast den 31 december 2020 men FI kan komma att kräva ett tidigare genomförande.
Förordningar gäller direkt som lag i Sverige och behöver inte implementeras. Av nu aktuell förordning framgår dock att lokal behörig myndighet ska besluta om nivån för väsentlighetströsklarna. Detta beslut blir normgivande.
För att FI:s beslut ska gälla gentemot institut krävs en föreskrift där detta regleras. FI har för avsikt att ta fram en sådan föreskrift. FI planerar att föreslå att föreskriften ska träda i kraft senast under första halvåret 2019. FI väljer dock att kommunicera vilka tröskelvärden som beslutats redan nu för att instituten ska känna till det i god tid.