Beslut om makrotillsynsåtgärder i Danmark, Portugal, Tyskland och Italien

Finansinspektionen har fattat beslut som rör erkännande av makrotillsynsåtgärder i Danmark, Portugal, Tyskland och Italien.

FI har beslutat att erkänna det danska näringsdepartementets beslut att införa en systemriskbuffert på 7 procent för exponeringar till fastighetsbolag i Danmark. I enlighet med det tröskelvärde som det danska näringsdepartementets angett gäller beslutet svenska institut vars nämnda exponeringar överstiger 200 miljoner euro. FI:s beslut gäller från den 31 oktober 2024.

I Portugal har centralbanken infört en systemriskbuffert på 4 procent för hushållsexponeringar med säkerhet i bostadsfastighet i Portugal. Bufferten ska tillämpas av kreditinstitut som använder interna riskklassificeringsmodeller (IRK-kreditinstitut). FI har beslutat att inte erkänna den portugisiska åtgärden, eftersom svenska IRK-kreditinstituts bolåneexponeringar i Portugal är obetydliga.

I Tyskland har tillsynsmyndigheten (Bafin) förlängt sin existerande systemriskbuffert på 2 procent för hushållsexponeringar och företagsexponeringar med säkerhet i bostadsfastighet i Tyskland. FI har beslutat att inte erkänna den tyska åtgärden, eftersom svenska bolåneexponeringar i Tyskland är obetydliga.

I Italien har centralbanken infört en systemriskbuffert på 7 procent för kredit- och motpartskreditriskexponeringar i Italien. FI har beslutat att inte erkänna den italienska åtgärden, eftersom svenska exponeringar i Italien är obetydliga.

Erkännande av makrotillsynsåtgärder i andra länder

Ett land kan enligt kapitaltäckningsregelverket (tillsynsordningen och kapitaltäckningsdirektivet) be andra länder att erkänna makrotillsynsåtgärder som de har infört. Om Sverige beslutar att erkänna ett annat lands åtgärd innebär det att svenska exponeringar som berörs i det landet omfattas av den aktuella makrotillsynsåtgärden.