FI följer EBA:s riktlinjer om likviditetsstresstester för utgivare av tillgångsanknutna token

Enligt Artikel 45.4 i Mica-förordningen ska utgivare av tillgångsanknutna token regelbundet genomföra likviditetsstresstester. FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI följer EBA:s riktlinjer om fastställande av gemensamma referensparametrar för utgivarnas likviditetsstresstester.

Riktlinjerna, EBA/GL/2024/08, redovisar de risker som utgivarna ska bedöma, de övergripande metoderna som de ska använda för att stressa likviditeten (tillgångsreserven) samt hur de ska identifiera de gemensamma referensparametrarna för stresstestscenarierna.

Riktlinjerna gäller från 30 september 2024. De är tillämpliga för utgivare av betydande tillgångsanknutna token och institut för elektroniska pengar (e-pengar) som ger ut e-pengatoken i enlighet med artikel 58.1 a i förordning (EU) 2023/114) enligt definitionen i artikel 3.1.6 respektive 3.1.7 i den förordningen. Riktlinjerna gäller även för utgivare av motsvarande token som inte är betydande när den behöriga myndigheten i hemmedlemsstaten kräver det i enlighet med artikel 35.4 respektive artikel 58.2 i samma förordning.