FI föreslår ändrade föreskrifter med anledning av EU:s andra bankpaket

FI föreslår ändringar i ett antal föreskrifter till följd av att tillsynsförordningen ändras när EU:s andra bankpaket införs. Genom bankpaketet genomförs de sista delarna av Basel 3-överenskommelsen i EU.

FI remitterar ändrade föreskrifter främst för att undvika en dubbelreglering i förhållande till tillsynsförordningen. Därför föreslår vi också mindre ändringar i andra föreskrifter, liksom upphäver sådana föreskrifter som inte längre bedöms vara relevanta att ha kvar.

Däremot behandlas inte eventuella ändringar som behöver göras i FI:s föreskrifter med anledning av ändringarna i kapitaltäckningsdirektivet i den här remissen. Vi återkommer i stället med förslag på sådana ändringar.

Ändringar i föreskrifter

FI föreslår ändringar i följande föreskrifter:

  • Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar
  • Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2011:26) om särskild tillsyn över finansiella konglomerat
  • Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2020:9) om utländska kreditinstituts rapportering för betydande filialer i Sverige

Därutöver föreslår FI att Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:4) om rapportering av ränterisk i övrig verksamhet och Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:13) om rapportering av internt bedömt kapitalbehov ska upphöra att gälla.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Föreskrifterna om ränterisk i övrig verksamhet och föreskrifterna om rapportering av internt bedömt kapitalbehov föreslås upphöra att gälla den 30 december 2024.

Synpunkter på förslagen

Skriftliga synpunkter på förslagen lämnas till Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm eller via e-post till finansinspektionen@fi.se senast den 9 oktober 2024. Ange diarienummer FI Dnr 24-10518.

Frågor med anledning av förslagen besvaras av Niclas Lindegren på telefonnummer 08-408 984 72 eller via e-post till niclas.lindegren@fi.se.