FI undersöker Avida Finans kreditprövningar

2024-09-11 | Nyheter Bank

FI ska undersöka om Avida Finans har bedömt enskilda konsumenters förmåga att betala tillbaka en kredit. FI granskar även om eventuella brister är systematiska och om särskilda brister föreligger när kreditförmedlare använts.

Sedan hösten 2023 har vi startat ett flertal undersökningar av bolag som har tillstånd enligt lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter (LVK). Nu startar FI en undersökning av Avida Finans, som är ett kreditmarknadsbolag (KMB).

– Många som tar konsumtionslån eller handlar på avbetalning har små marginaler i sin ekonomi. Därför är det särskilt viktigt att kreditgivare gör noggranna kreditprövningar. I den här undersökningen ska vi granska om Avida Finans har tagit tillräcklig hänsyn till enskilda konsumenters förmåga att återbetala krediten i tid. Det är viktigt för att förebygga betalningsproblem och i förlängningen skuldfällor, säger Anna Hult, senior jurist på FI.

Stora LVK-bolag och små KMB-bolag som ger ut konsumentkrediter liknar i flera avseenden varandra, bland annat vad gäller vilka produkter bolagen marknadsför och vilka konsumentgrupper som de vänder sig till. För att upprätthålla ett högt konsumentskydd och för att fullfölja en aktiv tillsyn är det viktigt att inleda undersökningar även mot dessa bolag.