FI ser flera möjligheter att använda banker och kreditmarknadsbolags rapportering av hållbarhetsrisker för att förbättra tillsynen. Den slutsatsen drar FI efter att ha genomfört en fördjupad analys av kreditinstitutens offentliggörande av hållbarhetsrisker.
Sju svenska kreditinstitut – banker och kreditmarknadsbolag – ingick i studien. Det är också de företag som i dag är skyldiga att rapportera hållbarhetsrisker. I takt med att nya regler kommer på plats kommer flera bolag att beröras.
Det är ändringar i EU:s kapitaltäckningsregler som utökat kraven på rapportering om hållbarhetsrisker. Till det kommer nya standardiserade mallar och nyckeltal som syftar till att öka jämförbarheten mellan bolag. Detta är tänkt att underlätta för tillsynsmyndigheter, investerare och andra intressenter att kunna analysera bolagens exponering mot omställningsrisker.
FI ser flera möjligheter med rapporteringen. Till exempel att kunna analysera både klimatrelaterade omställningsrisker och fysiska risker kopplat till utlåning till fastighetsbolag. Förutsättningar finns också för att titta på risker och möjligheter kopplat till utlåning som ger eller minskar klimatpåverkande utsläpp.
− Det är viktigt att rapporteringen om hållbarhetsrisker innehåller tydlig och tillräcklig information för att vi ska kunna utföra en effektiv och ändamålsenlig tillsyn. Vi har haft kontakt med såväl Europeiska bankmyndigheten (EBA) som de bolag som är skyldiga att rapportera den här informationen, för att få signaler om vad som kan förbättras för att få ett tillförlitligt underlag för FI:s tillsyn, säger Elisabeth Siltberg, rådgivare på område Bank.
Hållbarhetsrisker ingår i det utökade underlag som FI kommer att använda från 2025 i översyns-och utvärderingsprocessen (ÖUP), som är en viktig del i tillsynen av kreditinstitut.