Tillsynskategorisering av svenska kreditinstitut och klassificering av utländska kreditinstituts svenska filialer för 2025

I promemorian nedan presenterar vi resultatet av FI:s tillsynskategorisering av kreditinstitut och klassificering av utländska kreditinstituts svenska filialer för 2025.

FI gör varje år en tillsynskategorisering enligt Europeiska bankmyndighetens (EBA) riktlinjer om översyn- och utvärderingsprocessen (ÖUP). Kategoriseringen görs också för att visa hur vi tillämpar proportionalitet i vår tillsyn. FI gör dessutom en klassificering av utländska kreditinstituts svenska filialer.

För kreditinstitut har följande förändringar skett sedan förra året:

  • Coeli Finance har sedan förra årets tillsynskategorisering fått tillstånd att driva finansieringsrörelse, medan Lea finans har beviljats banktillstånd. Coeli Finance är sedan januari 2024 klassificerat som SNCI och är därför placerat i tillsynskategori 4. Även Lea finans har placerats i tillsynskategori 4, vilket baseras på institutets balansomslutning.
  • I juli 2024 återkallade FI tillståndet för Finans 24/7 Sverige att driva finansieringsrörelse. Institutet är därför borttaget från tillsynskategoriseringen.

FI har sedan tidigare valt att placera Skandinaviska Enskilda Banken, Svenska Handelsbanken, Swedbank och Nordea Hypotek i tillsynskategori 1.

För utländska kreditinstituts svenska filialer har följande förändringar skett sedan förra året:

  • Banking Circle Sweden, Filial av Banking Circle S.A, Luxembourg, har etablerat en filial i Sverige.
  • Nordiska Financial Partner Norway AS, filial Sverige, har avregistrerats och ingår därmed inte i årets klassificering.

FI har sedan tidigare klassificerat Nordeas och Danske Banks svenska filialer som särskilt betydande filialer, samt DNB:s och Santanders svenska filialer som betydande filialer.