Betänkande om lån och garantier för fler bostäder

2018-06-25 | Remissvar Bank

FI bedömer att utredningens förslag inte är tillräckligt underbyggda och att det behövs en djupare behovs- och konsekvensanalys för att bedöma om de föreslagna åtgärderna på ett effektivt sätt bidrar till att uppfylla sina syften – att åstadkomma bättre förutsättningar för att finansiera ny- och ombyggnad av bostäder. FI lämnar även specifika synpunkter på de föreslagna åtgärderna och deras utformning.

FI anser att underlaget för att gå vidare med förslagen är otillräckligt. Bland annat saknar FI en analys av risker kopplade till ökad belåning av nybyggda bostäder.

FI lämnar även en del synpunkter på författningsförslagens tekniska och juridiska utformning om regeringen väljer att gå vidare med något eller några av förslagen. FI vill särskilt framhålla att de krav som ställs i artikel 215.1.a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012. måste vara uppfyllda för att en garanti ska betraktas som ett godtagbart kreditriskskydd.