Finansinspektionen (FI) avstyrker att förslaget om att Riksbanken ska få tillfälle att yttra sig avseende penningpolitiska avväganden innan FI fattar beslut om kontracykliska buffertvärden läggs till grund för lagstiftning.
Förslaget i promemorian innebär att FI ska ge Riksbanken tillfälle att yttra sig avseende penningpolitiska avväganden innan FI fattar beslut om kontracykliska buffertvärden. FI avstyrker att förslaget läggs till grund för lagstiftning. Den kontracykliska kapitalbufferten är ett makrotillsynsverktyg som är inriktad mot finansiell stabilitet och bör, som hittills, vara frikopplad från penningpolitiken. Att väga in effekter av penningpolitiken kan medföra målkonflikter, givet att buffertens syfte är att bygga motståndskraft för att hantera systemrisker. FI ställer sig därför kritisk till den föreslagna lagändringen.
FI bedömer i stället att Riksbankens syn på den kontracykliska kapitalbuffertens nivå för att vidmakthålla finansiell stabilitet är det som är relevant, snarare än penningpolitiska överväganden. Samråd bör alltså ske utifrån FI:s och Riksbankens uppdrag att värna finansiell stabilitet, inte utifrån penningpolitiska avväganden. Ett samråd utifrån finansiell stabilitet sker redan i dag i samband med att FI avser att ändra buffertvärdet. FI bedömer att den nuvarande ordningen fungerar väl. I den mån regeringen ser uppenbara fördelar med ett mer frekvent samråd med Riksbanken bör detta ske inom de ramar som finns idag.
Promemorian innehåller även tre förslag till ändring i lagen (2002:598) om avgifter för vissa gränsöverskridande betalningar, lagen (2010:751) om betaltjänster samt lagen (2015:1016) om resolution. FI har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på dessa tre remitterade förslag.