Europeiska unionens officiella tidning (EUT) har nyligen publicerat den första delegerade förordningen som fastställer ESRS − EU-standarder för rapportering av miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade uppgifter. Förordningen träder i kraft tre dagar efter publiceringen i EUT och ska tillämpas från och med den 1 januari 2024 för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2024 eller senare.
Den 14 december meddelade rådet och parlamentet att en informell överenskommelse träffats kring innehållet i direktivet om tillbörlig granskning av hållbarhet i företagens värdekedja (Corporate Sustainability Due Diligence Directive).
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har lämnat ett yttrande om förslaget på en internationell standard för granskning av företagens hållbarhetsrapporter. Förslaget är framtagen av standardiseringsorganet International Auditing and Assurance Standards Board, IAASB.
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett förslag på riktlinjer för tillsyn över börsföretagens hållbarhetsinformation.
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett offentligt uttalande med en uppdatering om konsultationen om riktlinjer gällande användningen av ESG- och hållbarhetsrelaterade begrepp i fondnamn.
Europeiska unionens officiella tidning har nyligen offentliggjort förordningen om europeiska gröna obligationer och frivilligt lämnande av upplysningar för obligationer som marknadsförs som miljömässigt hållbara och för hållbarhetslänkade obligationer. Förordningen börjar tillämpas den 21 december 2024.
De tre europeiska tillsynsmyndigheterna EBA, Eiopa och Esma har föreslagit ändringar i EU-kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1288 som kompletterar EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR).
Det blir allt viktigare för konsumenter att bidra till en mer hållbar ekonomi när man fattar beslut om sparande och investeringar. Men även när det gäller lån och försäkringar kan du som konsument göra hållbara val i din privatekonomi. Finansinspektionen har utifrån ett faktablad från EU tagit fram en film om hur du kan bidra.
Klimatomställningen kan medföra risker för bankerna. För att få en bättre uppfattning om dessa risker har Finansinspektionen (FI) påbörjat ett arbete med att identifiera och analysera potentiella omställningsrisker i bankernas låneportföljer.
I dag arrangerar Finansinspektionen tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Sjunde AP-fonden ett seminarium om det nya globala ramverket för naturrelaterade finansiella risker (TNFD) och dess tillämpning i Sverige. Inbjudna är gäster från näringslivet.