Gör skillnad med hållbara ekonomiska val

Det blir allt viktigare för konsumenter att bidra till en mer hållbar ekonomi när man fattar beslut om sparande och investeringar. Men även när det gäller lån och försäkringar kan du som konsument göra hållbara val i din privatekonomi. Finansinspektionen har utifrån ett faktablad från EU tagit fram en film om hur du kan bidra.

I en hushållsundersökning som FI låtit göra tidigare i år uppger 57 procent att hållbarhet är viktigt vid fondsparande. 

– Som konsument kan du göra hållbara val genom att investera i företag eller projekt som på något sätt bidrar till en hållbar utveckling. Du kan också tänka hållbart när du lånar pengar, eller när du tecknar en försäkring. Men kom ihåg att jämföra produkternas olika hållbarhetsegenskaper och villkor. Och du kan alltid be rådgivaren, banken eller försäkringsföretaget om mer information - ta inga beslut innan du känner dig helt säker på att du har förstått vad det är för produkt du köper och vilka risker den innebär, säger Åsa Wallin Nilsson, senior jurist på Hållbarhetsavdelningen på Finansinspektionen.

Gör skillnad med hållbara ekonomiska val

Dina pengar spelar roll – så bidrar du till en hållbar utveckling

Investeringar och sparande

  • Du kan investera i aktier eller fonder som stödjer hållbar utveckling. Det kan till exempel handla om aktier i företag som producerar förnybar energi eller lösningar som bidrar till en cirkulär ekonomi.
  • Utöva din rösträtt som aktieägare och styr företagets affärsmodell i en mer hållbar riktning.
  • Undersök hur du genom ditt pensionssparande kan bidra.

Lån

  • Kolla upp till exempel gröna bolån. Flera banker kan erbjuda bättre villkor om boendet du lånar till exempelvis uppnår en viss energiklass.
  • Jämför låneerbjudanden från olika banker för att hitta det mest hållbara alternativet.

Försäkringar

  • Se till att vara rätt försäkrad så att du får ersättning för skador som kan bli vanligare till följd av klimatförändringen.
  • Välj försäkringsföretag som aktivt arbetar med hållbarhetsfrågor, till exempel när det gäller hantering av skador och hur de investerar din premie.