Fidac – en modern plattform för finansiell rapportering

Fidac är namnet på den nya plattform som företag under FI:s tillsyn använder för att rapportera finansiell data till myndigheten. Plattformen är första steget mot en modernisering av FI:s applikationsstruktur. Två som arbetat i projektet är Benjamin och Maria.

– Det handlar om en modernisering därför att det är viktigt för oss på FI att hålla oss i linje med vart resten av branschen går, säger Benjamin Printz som är senior it-arkitekt på FI. Den plattform som Fidac har är först ut. Härnäst har vi flera större projekt på gång som rör sig i samma it-mässiga riktning.

Inför lanseringen av Fidac upphandlade FI en produkt med en teknik som är modernare än den som FI arbetat med tidigare. Den har en containerbaserad miljö som ger förenklad produktionssättning av nya datainsamlingar och skalbarhet. Nytt med Fidac är också tillämpningen av öppen källkod. Det är delvis ett nytt tankesätt som öppnar nya möjligheter för framtiden.

Det är helt andra byggklossar som vi bygger it-system med nu som är så mycket bättre anpassade för det som vi vill göra

– Det är helt andra byggklossar som vi bygger it-system med nu som är så mycket bättre anpassade för det som vi vill göra. Framöver kommer vi – på flera års sikt – jobba vidare på den här inslagna vägen mot mer open source och containerbaserade lösningar.

– Det har varit en rolig resa med Fidac. Vi har sett uppenbara fördelar med installationsförlopp som har minskat från timmar och dagar till minuter. Det är en fantastisk förbättring.

Projektet har främjat ett tvärfunktionellt samarbete över områdesgränserna med starkt fokus på slutanvändarna

Men Fidac har inte bara varit en omställningsprocess för de som arbetar med It på FI, tillägger Maria Tydén som är senior systemförvaltare på FI. Projektet har främjat ett tvärfunktionellt samarbete över områdesgränserna med starkt fokus på slutanvändarna.

– It har arbetat tätare med andra i organisationen i det här projektet än vad vi gjort tidigare på FI. Det är ytterligare en nyckelfaktor bakom framgången med Fidac. Projektet har gett deltagarna en större inblick i hur arbetet ser ut för andra i organisationen, vilket har gjort att de fått en större förståelse vad som krävs för att vi ska kunna leverera hela vägen.

Senast granskad: 2022-04-06