Ökad öppenhet på marknaden för företagsobligationer

2014-06-12 | Nyheter Marknad

Finansinspektionen (FI) presenterar i denna promemoria en avsikt att ändra praxis för att öka graden av öppenhet på marknaden för företagsobligationer.

FI:s utgångspunkt är att information ska offentliggöras i enlighet med nuvarande bestämmelser. Tillgängliga uppgifter om priser och volymer i företagsobligationsmarknaden skulle bidra till att förbättra marknadens effektivitet. I dagsläget är den typen av insyn i marknaden närmast obefintlig.

De negativa effekter som en fullständig öppenhet kan innebära går att mildra genom att göra det möjligt att ansöka om dispens från kravet att offentliggöra uppgifter om priser och volymer. FI:s avsikt är att medge sådan dispens för transaktioner som överstiger ett visst belopp. För att uppnå en ökad öppenhet bör detta belopp inte sättas alltför lågt. FI:s bedömning är att dispenser kan komma ifråga för transaktioner vars sammanlagda värde under en affärsdag överstiger 50 miljoner kronor.

FI avser att börja tillämpa denna ordning från och med den 1 januari 2015.

Skriftliga synpunkter på promemorian kan lämnas till Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm eller via e-post till finansinspektionen@fi.se senast den 29 augusti 2014.

 

Komplettering till promemorian

Sedan promemorian skickades ut den 12 juni 2014 har det framkommit behov av ett förtydligande av skrivningarna om det belopp som FI indikerar kommer att användas som nivå för dispens från kravet på offentliggörande. Med anledning av detta gör FI nu följande förtydligande. Dispens kan komma att medges för enskilda transaktioner vars värde överstiger 50 miljoner kronor. Enligt FI:s uppfattning är en sådan ordning mest förenlig med EU:s bestämmelser om uppskjutet offentliggörande av transaktioner av stor omfattning.