De svenska storbankerna visar motståndskraft och har förmåga att klara av ett kraftigt försämrat marknadsläge. Det visar det stresstest som Europeiska bankmyndigheten (EBA) gjort, där de svenska storbankerna ingår.
EBA:s stresstest prövar 48 av de största europeiska bankernas motståndskraft i ett scenario med en kraftig konjunkturnedgång i kombination med stort prisfall på fastigheter. Det stressade scenariot sträcker sig över en treårsperiod, med utgångspunkt från december 2017.
EBA:s stresstest visar att de svenska storbankerna har motståndskraft i ett scenario med kraftigt försämrat marknadsläge. Resultatet inkluderar Nordea eftersom banken fortfarande hade svenskt moderbolag när stresstestet påbörjades. Scenariot för Sverige i EBA:s stresstest utgår från en större konjunkturnedgång än det stresstest som används i FI:s tillsynsbedömning av storleken på bankernas kapitalplaneringsbuffert. I termer av kärnprimärkapitalrelation (CET1-kvot) ger EU-testet minskningar på som mest mellan 2,7 och 3,3 procentenheter i det stressade scenariot.
EBA:s stresstest har ingen automatiskt koppling till de kapitalkrav som FI ställer på de svenska bankerna. För att bestämma storleken på kapitalplaneringsbufferten i den årliga utvärderingen av bankernas kapitalbehov, SREP, använder FI en stresstestmetod som beskrivs i Finansinspektionens promemoria Stresstestmetod för bedömning av kapitalplaneringsbuffert (2016).