Se upp för bedragare som lovar pengarna tillbaka

Få tillbaka dina förlorade pengar mot en avgift – det är ett vanligt sätt för bedragare att lura utsatta konsumenter igen. Och som konsumenter måste vara uppmärksamma på. Detta kallas för ett avgiftsbedrägeri och är något som vi har sett mycket av under det tredje kvartalet i år.

Investeringsbedrägerier är en stor och världsomspännande verksamhet som omsätter miljardbelopp. Varje år utsätts också tusentals svenska konsumenter. FI arbetar för att motverka att fler konsumenter drabbas genom att följa upp tips och undersöka misstänkta upplägg.

Se upp för personer som säger sig kunna hjälpa dig att få tillbaka förlorade pengar

Under det tredje kvartalet har vi fått information om att många konsumenter som utsatts för investeringsbedrägerier kontaktas av personer som erbjuder dem hjälp att få tillbaka pengar som försvunnit. Personerna påstår ofta att de ringer från utländska myndigheter med uppgift att hjälpa konsumenten.

Gemensamt i dessa bedrägerier är att bedragaren förr eller senare kommer kräva att konsumenten betalar en avgift för att få tillbaka sina förlorade pengar. Vanliga påstådda avgifter som måste betalas i förväg är skatt, försäkring eller bankavgifter. Men konsumenter får aldrig tillbaka några pengar. Upplägget är i stället ett avgiftsbedrägeri som går ut på att lura redan utsatta konsumenter på mer pengar.

– Sedan ska man komma ihåg att bedragaren aldrig berättar om några avgifter först, utan detta tar de upp först när de känner att de lyckats övertyga den de pratar med, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI. Men allt är en bluff som bara siktar på att få dig att betala mer pengar till bedragarna.

Bitcoin är ett vanligt lockbete för att lura nya konsumenter

Ett nytt tillvägagångssätt är att bedragare även kontaktar personer som inte tidigare blivit utsatta för ett investeringsbedrägeri med löften om att det finns pengar att hämta. Genom åren har det varit vanligt att bedragare påstår att det finns lottovinster eller arv att hämta ut. Nu får vi uppgifter om att många bedragare lockar med en placering i bitcoin som konsumenten inte känner till.
Eftersom bitcoin är mycket omtalat och har stigit kraftigt i värde de senaste åren är det en tacksam investering att locka med. Bedragaren kan till exempel säga att de upphittade pengarna har ökat i värde med hundratals procent sen de köptes. Och precis som med andra bedrägerier finns pengarna att få mot en avgift.

– Att kontakta och försöka lura människor på pengar genom olika påhittade avgifter är inget nytt, säger Mikael Sandahl. Men det stora fokuset på bitcoin och andra kryptovalutor i samhällsdebatten har gjort det till ett attraktivt ämne att locka med.

Tänk på detta! – Så ser du igenom bedrägeriförsök

  • Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. På sociala medier annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
  • Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.
  • Gör aldrig affärer med företag du inte känner till. Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.
  • Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.
  • Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare.
  • Kontrollera att företaget har tillstånd från FI. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i Företagsregistret.
  • Kontrollera att FI inte har varnat för företaget. Företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier – finns listade i FI:s varningslista.