Bedragare utnyttjar myndigheter för att lura konsumenter

Det har blivit allt vanligare att bedragare utger sig för att arbeta på svenska myndigheter för att lura konsumenter på pengar. Under årets första kvartal har vi sett flera exempel där bedragare påstår att de samarbetar med Finansinspektionen (FI).

Att bedragare hänvisar till myndigheter är ett vanligt sätt att försöka lura konsumenter att investera. Genom att länka till fi.se eller till webbplatser för andra länders tillsynsmyndigheter vill bedragare påskina att de är seriösa och har riktiga tillstånd för sin verksamhet. Men oftast är informationen falsk, eller så går länkarna till riktiga tillstånd som gäller för andra företag. Därför är det viktigt att kontrollera om ett företag har tillstånd att verka i Sverige. Var också noga med att undersöka att det är just det bolag som har tillstånd du har kontakt med.

Den senaste tiden har bedragare börjat gå allt längre. FI har under det första kvartalet sett flera exempel där kriminella uppger att de jobbar på eller tillsammans med FI. Vi har till exempel varnat för ett sådant fall där bedragaren använt domännamn som påminner om fi.se, för att ge sken av att informationen kommer från oss. 
Varning för fi-fsa-se.com

Lars Malmström är chef för konsumentavdelningen på FI:

– Bedragarna är skrupelfria och skyr inget för att framstå som seriösa aktörer. Om någon påstår att de jobbar på FI, hör alltid av dig till oss. Vi jobbar inte på det sättet och kan snabbt se att det är ett bedrägeriförsök på gång.

Som konsument ska du vara extra misstänksam om investeringserbjudandet kommer från vad som normalt är privata mejladresser. Att få erbjudanden från Protonmail, Gmail eller Live är en tydlig varningssignal eftersom seriösa företag inte använder sådana adresser.

Fortsatt många bedrägerier med Bitcoin

Under det första kvartalet ser vi många exempel på bedrägerier där man lockar konsumenter att investera i eller handla med kryptotillgångar. FI får nästan dagligen uppgifter om personer som har blivit av med sina pengar på det sättet.

– Bitcoin är tyvärr en varningssignal, säger Lars Malmström. Tacka alltid nej om ett företag och en person som du inte själv har sökt upp erbjuder dig att investera i kryptotillgångar. Men uppmärksamma också det du ser eftersom många bedragare annonserar om sådana falska investeringar på sociala medier.

FI varnar också för Tradingcentralen

Vi ser fortfarande att konsumenter blir uppringda eller kontaktade på mejl av Tradingcentralen. Bedragarna pratar svenska och säger att de sitter i Stockholm eller Göteborg. De erbjuder påstådda lönsamma investeringar eller hjälp med att få tillbaka pengar som konsumenten redan förlorat. Men allt är lögn och försök att lura personer på pengar. FI varnade redan förra året för det här falska företaget.
Varning för Tradingcentralen

Se även FI:s samlade tips som är bra att tänka på:

Så ser du igenom bedrägeriförsök