FI förklarar: Vad betyder beslutet om SIP Nordic för konsumenter?

2022-11-18 | Nyheter Konsumentskydd

I dag har SIP Nordic fått en varning och ska betala en sanktionsavgift för att de haft stora brister i sin rådgivning till konsumenter. Therese Wieselqvist Ekman, ansvarig för finansiell folkbildning på FI, förklarar vad företaget gjort för fel och vilka slutsatser du ska dra som konsument.

Vad har företaget gjort fel?

De har inte följt reglerna som gäller när man ger råd. Rådgivare ska alltid anpassa sina råd till vad som passar deras kunder. Eftersom konsumenter oftast inte har lika mycket kunskap om investeringar och sparande är det väldigt viktigt att rådgivarna utgår från vad som är bäst för konsumenten. Det har det här företaget inte gjort.

De har bland annat rekommenderat sina kunder att köpa så kallade högriskprodukter, som företagsobligationer och hävstångscertifikat. Sådana högriskprodukter innebär en stor risk för kunden då de kan förlora alla sina pengar. Företaget har rekommenderat dessa produkter trots att kunderna ville ha lägre risk i sitt sparande. Rådgivarna har inte heller informerat om alla kostnader och avgifter för sparprodukterna.

Finns det något särskilt att tänka på när man får råd?

För det första måste du vara medveten om att du har ett ansvar för de avtal som du skriver under. Därför är det viktigt att du verkligen förstår hur sparprodukterna fungerar innan du köper dem. Det är samtidigt inte alltid lätt och därför försöker vi peka på att vissa produkter är sådant som du bör undvika för att riskerna med dem är väldigt höga. Ett exempel är företagsobligationer. Det kan låta som något med låg risk men det beror helt på företaget som ger ut dem. Om företaget går i konkurs, förlorar du dina pengar. Produkter som derivat och hävstångscertifikat är både komplicerade och dyra sätt att spara.

Vad ska man spara i för produkter tycker ni?

Som regel är det enklaste och billigaste oftast det bästa. I Sverige har vi ett mycket bra utbud av fonder som du enkelt kan spara i. Indexfonder är fonder som följer utvecklingen, ett index, på aktiemarknaden i ett speciellt område eller land, som aktiemarknaden i Sverige eller USA. Indexfonder har lägre avgifter och är ett bra sätt att spara för den som ändå vill placera pengar som kan växa när aktiemarknaden går bra.

Har jag ångerrätt på det jag köpt i en rådgivningssituation?

Om du ingått ett avtal måste du följa det. Därför är det viktigt att ta den tiden du behöver innan du bestämmer dig. Så i stället för att ta beslut under rådgivningssamtalet kan du be om att få dokumentation och ta med den hem. Läs i lugn och ro. Kanske har du en vän du litar på som kan läsa igenom tillsammans med dig innan du tar beslutet. Det är dina pengar, var rädd om dem.

Laddar sidan