FI granskar betaltjänstleverantörer

2022-12-01 | Nyheter Penningtvätt Bank

Transaktioner till och från utlandet innebär en särskilt hög risk för penningtvätt. Finansinspektionen har därför valt att granska hur fyra registrerade betaltjänstleverantörer som har tillstånd för penningöverföring följer penningtvättsreglerna, särskilt när det gäller gränsöverskridande transaktioner.

Många privatpersoner och företag använder tjänster för att föra över pengar till utlandet. En del av dessa tjänster använder sig av snabba internationella överföringar utanför det traditionella banksystemet. Överföringarna går ofta till högriskländer och involverar inte sällan kontanter, en annan riskfaktor för penningtvätt.

I många fall har sådana här tjänster ett berättigat och legitimt syfte. Till exempel när gästarbetare skickar hem pengar till sina hemländer, så kallade remitteringar. Men tjänster av detta slag bedöms också ha en särskilt hög risk för såväl penningtvätt som finansiering av terrorism.

− Genom vårt arbete med att identifiera risker och vår samverkan med andra myndigheter ser vi flera förhöjda risker, särskilt med transaktioner som genomförs utanför det traditionella banksystemet. Därför vill vi nu undersöka hur ett antal verksamhetsutövare som erbjuder dessa tjänster hanterar risker för penningtvätt och finansiering av terrorism, säger Petra Bonderud, biträdande avdelningschef med ansvar för penningtvättstillsynen.

FI inleder därför en tematisk undersökning av fyra registrerade betaltjänstföretag som har tillstånd för penningöverföring. Vi kommer att undersöka hur företagen följer penningtvättsregelverkets krav när det gäller den allmänna riskbedömningen, riskbedömning av kunder, åtgärder för kundkännedom och rapportering.

De fyra företag som ingår i undersökningen är Amal Express Ekonomisk förening, Amiin Capital Handelsbolag, Hayat AB och Taran Express Handelsbolag.