FI har beslutat om ändringar i två föreskrifter

2022-12-14 | Fond Nyheter Marknad

FI:s styrelse har beslutat om ändringar Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:9) om värdepappersfonder (fondföreskrifterna) och Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIF-föreskrifterna).

Skälet till ändringarna är dels att EU:s förordning om faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter för icke-professionella investerare (den så kallade Priip-förordningen) börjar tillämpas på aktörer på fondområdet den 1 januari 2023, dels att riksdagen den 7 december beslutade om lagändringar med anledning av proposition 2022/23:8, Fondfaktablad och tidsfrist vid delning av en fond.

Enligt ändringarna i föreskrifterna ska bestämmelserna om tillhandahållande av faktablad och språket i dem inte gälla för faktablad som upprättas, tillhandahålls, ändras och översätts enligt kraven i Priip-förordningen.

I AIF-föreskrifterna justeras också de bestämmelser för faktablad som ska lämnas in när en AIF-förvaltare ansöker om tillstånd att marknadsföra andra alternativa investeringsfonder än specialfonder och när en utländsk AIF-förvaltare ansöker om tillstånd att förvalta en specialfond.

Slutligen görs ett par förtydliganden i 1 kap. AIF-föreskrifterna om vilka bestämmelser i föreskrifterna som gäller för utländska AIF-förvaltare som driver verksamhet i Sverige enligt 5 kap. 2 eller 11 § lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF).

Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2023.